Naslovnica Zanimljivosti Bh. žene na u...

Bh. žene na uljepšavanje daju i do 200 KM mjesečno

709

Izgled je ženama u BiH visoko na listi prioriteta pa troše sve veće svote novca na kozmetiku i uljepšavanje. Žene koje izuzetno drže do vanjskog izgleda za razne tretmane, kozmetiku i parfeme mjesečno znaju potrošiti više od 200 KM, čime su pretekle muškarce, koji dosta manje potroše u kladionicama.

  • Mnoštvo salona

Frizerski, kozmetički i saloni ljepote niču na svakom ćošku, tako da je lepeza ponude široka i dostupna svima. Najviše se traži manikura, pedikura, odstranjivanje dlačica s lica te korekcija i iscrtavanje obrva, za što je jednoj ženi, ističu u salonima, mjesečno potrebno najmanje 100 KM.

– Danas se žene povode za osobama koje vide na TV ekranima, tako da se rade uglavnom tretmani koji su drugom oku vidljivi, a to su nadogradnja i njega noktiju, manikura, pedikura, depilacija, iscrtavanje, korekcija i bojanje obrva. Za te neke osnovne tretmane treba izdvojiti oko 100 KM mjesečno, iako je različito od salona do salona – kaže majstor kozmetike i profesionalni šminker Nada Zovko, vlasnica centra za ljepotu „Mona Lisa edukacije“ u Mostaru.

Zovko, koja se ovim poslom bavi već 18 godina, ističe da su ranije salone posjećivale žene koje su imale viška novca i vremena, a danas, opet, dolaze one koje nemaju vremena da se posvete sebi.

  • Sređivanje kose

Ana Perić, kreativna direktorica i glavna urednica prvog bh. modnog portala MODAMO.info, također ističe da žene u BiH previše novca izdvajaju isključivo za makeup, odnosno ne toliko za detaljnije tretmane.

– Također, dosta novca troše i na frizuru, jer mislim da ne postoji žena koja makar jednom mjesečno ne ode u salon na sređivanje kose – kaže Perić.

  • Cijene u salonima

U prosjeku, u kozmetičkim salonima klasični manikir košta 20 KM, pedikir 25 KM, korekcija obrva 10 KM, depilacija nogu 20 KM, lica 15 KM… U salonima koji rade nacrno može se proći jeftinije. Kada je riječ o frizuri, samo za šišanje, farbanje i feniranje kose potrebno je izdvojiti od 20 KM do 80 KM, svečana frizura košta od 20 do 40 KM, a profesionalno šminkanje od 10 pa do 70 KM. Higijenski tretmani, piling, masaže i maske, fotopodmlađivanje i depigmentacija u prosjeku koštaju po 40 KM.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.