Trudnički mozak zaista postoji: Nisu žene krive što su zaboravne u trudnoći

296

Sve će vam trudnice priznati da im mozak malo sporije radi otkad su u drugom stanju. Zaboravne su, pomalo zbunjene i vrlo emotivne. Ovo posljednje je od hormona.

Nedavno je na Univerzitetu Toronto u Kanadi provedeno istraživanje kojemu je cilj bio proučiti promjene koje se događaju u mozgu žene za vrijeme trudnoće.

U njemu je sudjelovalo 29 trudnica u dobi od 22 do 39 godina. One su posjetile laboratorij spoemnutog univerziteta prvi put u trećem trimestru trudnoće i drugi put tri mjeseca nakon poroda.

Naučnici su im mjerili aktivnost mozga dok su gledale četiri bloka fotografija od 40 sretnih i tužnih lica beba i odraslih osoba. Odgovarale su i na pitanja imaju li simptome depresije, a prilikom druge posjete i kakvu vezu imaju s bebom.

Iz informacija koje su dobili od trudnica, naučnici su mogli odrediti promjene koje se zbivaju u mozgu od trudnoće do i nakon porođaja te pronaći poveznicu između aktivnosti mozga i odnosa djeteta i majke. 

Otkriće je bacilo novo svjetlo na pojavu zvanu “trudnički mozak”. Pokazalo se da se ženin mozak mijenja za vrijeme trudnoće kako bi se, kada rode, mogle u potpunosti posvetiti djeci, odnosno mozak im sporije radi kako bi bile usredotočene na brigu o bebi, a ne o tome gdje su ostavile ključeve ili što sve imaju za obaviti do večeri.

“Naše istraživanje potvrđuje da se mozak žene mijenja u trudnoći, a te promjene kod nekih su žena veće nego kod drugih. Razlike u promjenama povezane su sa stvaranjem emocionalne veze bebe i mame”, objašnjava  autor studije dr. David Haley, profesor psihologije na Univerzitetu Toronto.

“Idući korak je istražiti vezu između emocionalne i kognitivne veze u mozgu i kako roditelji razumiju i kako reagiraju na emocionalne signale novorođenčeta”, dodaje koautorica Joanna Dudek.

radiosarajevo.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara