Trump blokirao rezoluciju o završetku učešća u ratu u Jemenu

62
U.S. President Donald Trump speaks to reporters about border security in the Briefing Room at the White House in Washington, U.S., January 3, 2019. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY

Američki predsjednik Donald Trump stavio je veto na donošenje zakona u Kongresu SAD-a kojim bi se okončalo vojno prisustvo najjače sile na svijetu u ratu u Jemenu, koji predvodi Saudijska Arabija.

MARKETING

U koliziji s predsjednikom, Kongres SAD-a je po prvi put izglasao rezoluciju kojom bi pokušao obustaviti američko učešće u nekom inostranom konfliktu.

Trump je u srijedu stavio veto na nju, dok je Kongresu nedostajalo glasova da ga prevaziđe.

“Ova rezolucija je nepotreban i opasan pokušaj da se oslabe moje statutarne ovlasti, što bi ugrozilo živote američkih građana i hrabrih pripadnika službe, i danas i ubuduće”, poručio je Trump u saopćenju, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ranije ovog mjeseca, Zastupnički dom je glasao za zakon u omjeru 247 za i 175 protiv. U Senatu SAD-a prošlog mjeseca, za njega su glasala 54, a protiv je bilo 46 zastupnika.

Kongres u posljednje vrijeme nije zadovoljan Trumpovim bliskim odnosima sa Saudijskom Arabijom, dok on pokušava dodatno izolirati Iran, njenog regionalnog rivala.

Mnogi zastupnici su, također, kritikovali Trumpa što nije osudio Saudijsku Arabiju za ubistvo novinara Jamala Khashoggija, koji je pisao kritičke tekstove o toj zemlji.

Khashoggi je u oktobru prošle godine ušao u saudijski konzulat u Istanbulu, iz kojeg nikada nije izašao.

Obavještajne službe tvrde da je veze s ubistvom imao i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Stavljanje veta na zakon je u praksi „zeleno svjetlo da se ratna strategija koja je stvorila najveću humanitarnu krizu u svijetu, nastavi, mišljenje je Davida Milibanda, predsjednika IRC-a (International Rescue Committee).

“Oko 10 miliona ljudi u Jemenu umire od gladi. Sedmično, tamo se zabilježi oko 100 smrtnih slučajeva civila”, rekao je on.

SAD saudijskoj koaliciji koja se bori protiv pobunjenika Husi, koje podržava Iran, osigurava oružje vrijedno milijarde dolara.

Od 2015. godine, SAD saudijske i avione Ujedinjenih Arapskih Emirata snabdijeva gorivom u zraku i tim snagama osigurava obavještajne informacije u borbi protiv Husa, koji su zbacili vladu u Jemenu, koja je imala podršku Rijada.

Saudijska Arabija i njeni koalicioni partneri su do sada izvršili preko 19.000 zračnih udara na ciljeve u Jemenu.

Međunarodne humanitarne organizacije procjenjuju da je u sukobima u Jemenu do sada poginulo oko 60.000 civila, dok je i do 85.000 djece umrlo od gladi.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara