Naslovnica Svijet Amerika Trump: Moj od...

Trump: Moj odnos sa svjetskim liderima je za desetku

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da su njegovi odnosi sa svjetskim liderima za desetku i odbacio je mišljenja da su SAD sve više izolovane na svjetskoj sceni pod njegovim predsjedništvom.

28

Trump je kritikovao novinare CNN-a zbog pitanja koje su postavili na pres konferenciji na samitu Grupe 7, te odgovorio da je njegov odnos s liderima nacija poput Kanade za desetku, prenosi AP.

MARKETING

Trump je branio svoj “napadajući” odnos prema medijima kako u Americi tako i u inostranstvu.

Rekao je da je veliki dio američkih medija “veoma nepošten”, mada, istakao je, ima “nekih ljudi” u medijskom polju koji su uz “SAD i američke građane, ponosne građane”.

Trump je rekao i da ne krivi druge zemlje za sklapanje užasnih trgovinskih sporazuma sa SAD, već krivi bivše američke lidere.

“Ali ako se to ne promjeni, mi nećemo više trgovati s njima”, upozorio je Trump.

Istakao je da bi vraćanje Rusije u klub industrijaliziranih nacija bilo dobro za sve zemlje. Naglasio je da bi povratak Rusije u Grupu 7 bio bi “koristan”.

“Želimo mir u svijetu, a ne da igramo igre”, poručio je američki predsjednik.

Grupa industrijaliziranih zemalja izbacila je Rusiju 2014. godine zbog pripajanja Krima i podrške proruskim borcima u Ukrajini.

Trump je dodao da nije razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u međuvremenu, a oštro je upozorio sve zemlje da se ne usude da izvrše odmazdu zbog američkih tarifa na uvoz aluminija i čelika.

“Ako krenu s odmazdom, pogriješit će”, upozorio je Trump.

Rekao je da je razgovarao sa svjetskim liderima o njegovoj trgovinskoj politici i pozvao na eliminiranje tarifa, trgovinskih barijera ili subvencija.

“To je način kako bi trebalo da bude”, rekao je Trump.

Nadalje je istakao  da su SAD “veoma blizu” sporazuma o sjevernoameričkom trgovinskom sporazumu.

Naglasio je da je imao niz uspješnih sastanaka na kojima je razgovarano o potrebi uspostavljanja “fer i recipročne trgovine” kao i o načinima rješavanja prijetnji koje dolaze iz Irana.

Inače, kako je rekao, sa samita G7 odlazi ranije zbog susreta koji 12. juna u Singapuru ima sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, a samit je ocijenio kao “misiju mira”.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.