Trump opravdava otpuštanje suradnika koji je svjedočio protiv njega

123
President Donald Trump speaks about the partial government shutdown and border security, accompanied by Vice President Mike Pence, in the Diplomatic Reception Room of the White House, in Washington, Saturday, Jan. 19, 2019. (AP Photo/Alex Brandon)

Američki predsjednik Donald Trump opravdavao je u subotu otpuštanje člana administracije, ključnog svjedoka u istrazi za opoziv predsjednika, u nizu oštrih tvitova, nazvavši ga “vrlo neposlušnim”.
Potpukovnik Alexander Vindman, stručnjak za Ukrajinu koji je bio savjetnik za europske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, otpušten je u petak s dužnosti.

Nakon što je Senat donio oslobađajuću presudu u postupku za opoziv američkog predsjednika, Trump je ustvrdio da se ne radi o osveti onima koji nisu posljednjih mjeseci bili uz njega tijekom tog procesa i na Twitteru je napisao da ne poznaje Vindmana i da “nikada nije razgovarao” s njim.

Istaknuo je da su tog vojnika, rođenog u Ukrajini koji od treće godine živi u Sjedinjenim Državama, nadređeni optužili da je “vrlo neposlušan” te za “problematične procjene i za curenje informacija”.

Optužio ga je da je u srpnju pogrešno izvještavao o sadržaju njegovog “savršenog razgovora” s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, nakon čega je republikanski milijarder optužen za zloporabu položaja i opstrukciju rada Kongresa, prenosi Hina.

Trump je tada zatražio od Kijeva pokretanje istrage o njegovom demokratskom protivniku Joeu Bidenu, o čemu je Vindman odlučio obavijestiti pravnike predsjedništva.

Ponovo je o tome govorio u studenome tijekom saslušanja u Kongresu koje je bilo vrlo neugodno za američkog predsjednika.

Trump je također u petak opozvao američkog veleposlanika u Europskoj uniji Gordona Sondlanda, koji je također pred parlamentarcima iznio kompromitirajuće svjedočenje o njemu.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara