Trump traži 5,7 milijardi dolara za ‘čeličnu ogradu’ na granici sa Meksikom

38

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u svom prvom obraćanju naciji iz Ovalne sobe Bijele kuće 5,7 milijardi dolara za “čeličnu ogradu” na granici s Meksikom. “Na zahtjev demokrata, to će biti čelična barijera, a ne betonski zid”, rekao je sinoć Trump, koji je govorio o “rastućoj humanitarnoj i bezbjednosnoj krizi” u trenutku kada je spor oko zida u protekle dvije nedjelje doveo do djelimične blokade vlade SAD-a.

“Naša južna granica je mjesto ulaska ogromne količine droge, uključujući metamfetamin, heroin, kokain i fentanil”, izjavio je Trump, ponovo optužujući demokrate da “odbijaju da finansiraju graničnu bezbjednost”.

Tokom devetominutnog govora, u ozbiljnom tonu, Trump nije govorio o mogućnosti uvođenja posebnih vanrednih mjera, o kojima je ranije govorio.

Trump bi sutra trebalo da posjeti granicu s Meksikom.

Zbog nesuglasica s demokratama više od dvije nedjelje je djelimično blokiran rad saveznih vlasti u SAD-u. Trump je rekao da neće popusti i da će nastaviti da traži više od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom u borbi protiv ilegalne imigracije.

Djelimičnom blokadom rada saveznih organa obuhvaćeno je oko 800.000 zaposlenih širom SAD-a koji su na prinudnom odmoru ili rade bez novčane nadoknade.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara