Trump ukinuo ograničenja, američka vojska moći će koristiti protupješačke mine

160
US President Donald Trump speaks to the troops during a surprise Thanksgiving day visit at Bagram Air Field, on November 28, 2019 in Afghanistan. (Photo by Olivier Douliery / AFP) (Photo by OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)

Američki predsjednik Donald Trump ukinuo je ograničenja određena američkoj vojsci 2014. vezana uz upotrebu protupješačkih mina, pogubnih za civilno stanovništvo.

MARKETING

“Nova politika će omogućiti vojnom zapovjedništvu da u izvanrednim okolnostima koristi napredne protupješačke mine posebno izvedene da smanje ranjavanje civila i partnerskih snaga”, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Obama se djelomično pridružio sporazumu o zabrani protupješačkih mina

Trump je tako poništio odluku svog prethodnika Baracka Obame o djelomičnom pridruživanju sporazumu o zabrani protupješačkih mina, koji su ratificirale 164 zemlje svijeta.

On zabranjuje upotrebu, skladištenje, proizvodnju i prijenos protupješačkih mina koje se ukapaju u zemlju i eksplodiraju kada se na njih stane.

Sjedinjene Države nisu potpisale tu konvenciju, ali od 1991. su ih koristile samo 2002. u Afganistanu.

Obama je zabranio korištenje protupješačkih mina, osim na korejskom poluotoku, gdje si američka vojska zadržava pravo da ih postavi.

Ministar obrane podržava Trumpa

Ministar obrane Mark Esper je u petak pozdravio Trumpovu odluku.

“Protupješačke mine su važan alat koji naše snage moraju imati na raspolaganju kako bi osigurale uspjeh svoje misije”, rekao je.

“S minama opremljenim novim tehnologijama, mislim da ste se uvjerili da smo pomno razmotrili kako će one biti korištene i što će s njima biti nakon sukoba, što je često pitanje”, dodao je Esper.

Nove napredne mine koja će američka vojska sada moći koristiti trebale bi se samouništiti ako nisu aktivirane u određenom roku.

Zaraćene strane redovno ostavljaju protupješačke mine za sobom nakon odlaska s ratišta pa one i dalje ubijaju i ranjavaju nakon sukoba.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara