Naslovnica Svijet Bliski istok Trump upozori...

Trump upozorio na mogućnost masakra u sirijskom Idlibu

28
Američki predsjednik Donald Trump je upozorio na mogućnost masakra u sirijskom gradu Idlibu.

“Ako se dogodi masakr, svijet će biti vrlo ljutit, Sjedinjene Američke Države (SAD) će biti vrlo ljute”, kazao je Trump tokom susreta u Bijeloj kući s kuvajtskim emirom šeikom Sabahom el-Ahmadom el-Sabahom.

Na pitanje o posljednjim dešavanjima u Idlibu, Trump je istakao da je riječ o vrlo zabrinjavajućoj situaciji.

Predsjednik SAD-a je u utorak putem Twittera poručio da režim Bashara al-Assada “ne smije napadati na grad Idlib”.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konashenkov potvrdio je u srijedu da su ruske zračne snage u utorak izvele napade u Siriji.

Konashenkov je u obraćanju novinarima kazao da su ruski bombarderi u utorak gađali položaje Fronta al-Nusra. On je također kazao da je potom i ruski bombarder Su-35 gađao lokalitet na kojem se nalazio protuzračni sistem.

Trump: Nikada nisam razmatrao ubistvo Assada

Američki predsjednik rekao je danas da nikada nije razmatrao ubistvo sirijskog lidera Bashara al-Assada, odbacujući navode iz knjige novinara Boba Woodwarda.

Obraćajući se novinarima tokom posjete lidera Kuvajta on je rekao da o tome nikada nije razgovarano, niti će to ikada biti tema diskusije.

On je istakao da je sve što Woodward piše u svojoj knjizi “Strah: Trump u Bijeloj kući” samo “fikcija”

U svojoj knjizi, koja je još nije objavljena zvanično, a čije je dijelove preuzeo “Washington Post”, Woodward navodi da je Trump želio da ubije Assada prošle godine, ali da je ministar odbrane James Mattis ignorisao taj zahtjev.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.