Naslovnica Svijet Amerika Trumpova posj...

Trumpova posjeta V. Britaniji i dalje je u planu

78

Oko milion Britanaca potpisalo je peticiju kojom se od vlasti traži da povuku poziv američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da posjeti London i sastane se sa kraljicom Elizabetom.

Peticija je pokrenuta prije nego što je britanska premijerka Theresa May uputila poziv Trumpu da dođe u posjetu Velikoj Britaniji. Kampanja je dobila na snazi nakon što je Trump uveo četvoromjesečnu zabranu prihvatanja izbjeglica u SAD.

On je privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena uz obrazloženje da će ta mjera pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorističkih napada, podsjećaju britanski mediji.

Istovremeno, državna posjeta američkog predsjednika Donald Trumpa Velikoj Britaniji kasnije ove godine će biti organizovana, saopštila je danas kancelarija premijerke Therese May, uprkos pozivima da se posjeta otkaže zbog Trumpovog ukaza o zabrani ulaska državljana sedam muslimanskih zemalja.

Protesti i nezadovoljstvo zbog zabrane ulaska u SAD državljanima nekih muslimanskih zemalja bacili su sjenku na posjetu Therese May Washingtonu, koju su britanski zvaničnici opisali kao veoma uspješnu. May se sastala s Trumpom u Bijeloj kući u petak i objavila da je pozvan da dođe u Veliku Britaniju kasnije ove godine kao gost kraljice Elizabete Druge.

Downing street je danas saopštio da je “poziv pružen i prihvaćen”. Za sad još nije objavljen datum Trumpove državne posjete, koja obično uključuje raskošne ceremonije.

Ta posjeta bi trebalo da odrazi visok nivo odnosa SAD i Velike Britanije, posebno pošto je May bila prva strana liderka koja je posjetila Trumpa nakon inauguracije.

Nekoliko sati nakon odlaska Therese May iz Bijele kuće Trump je objavio predsjednički ukaz o zabrani ulaska državljanima sedam muslimanskih zemalja, što se odrazilo i na poziciju May u Velikoj Britaniji – tri najveće opozicione partije su tražile da se otkaže Trampova poseta, dok je na internet peticiji prikupljeno više od milion potpisa.

Svaka peticija s više od 100.000 potpisa mora biti razmotrena u britanskom parlamentu.

Pored opozicije i nekoliko istaknutih članova vladajuće Konzervativne partije se pridružilo pozivima da se otkaže Trampova posjeta.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.