Tuka: Idemo hrabro i odlučno u prvu trku, a onda će sve biti puno lakše

66

Uoči nastupa na predstojećem Evropskom prvenstvu koje će se od 6. do 12. augusta održati u Berlinu, najbolji bh. atletičar Amel Tuka istakao je da mu je prvenstveni cilj plasman u finale.

“Nakon moje prve trke ove godine na Dijamantskoj ligi u Rimu gdje sam istrčao sjajnih 1:45 na otvaranju sezonu, dobio sam veliko samopouzdanje i sve je išlo ka medalji. Nažalost, povreda koju sam imao spriječila me da ne mogu ispoštovati plan i program kakav sam imao do Berlina. Ipak, želim da to sve bude umjereno, da idem korak po korak, želim doći do finala, to je najteži put i najviše sam skoncentrisan na taj dio. Ako se plasiram u finale, onda ćemo tek razmišljati šta i kako dalje“, kazao je Tuka.

Tuka je svjestan jake konkurencije i smatra da je najvažnije da pruži sve od sebe.

“Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre su najjača takmičenja na planeti, tu je konkurencija najjača, ali i na Evropskom prvenstvu iz godinu i godinu ima sve više dobrih takmičara. Ove godine će u Berlinu biti jaka konkurencija, nikoga ne treba podcijeniti. Svi koji su sa mnom na stazi su moji konkurenti, ja ću hrabro ući u svaku trku i dat ću sve od sebe“, smatra Tuka.

Povreda u Rimu ga je usporila, tako da je nepoznato u kakvoj formi dočekuje nastup na EP.

“Od početka sezone napravio sam jedan plan i program takmičenja za ovu sezonu i godinu, ali nažalost, zbog povrede smo morali skrenuti s tog programa. Trenirao sam dobro, osjećam se dobro, prošla su dva mjeseca od mog posljednjeg takmičenja, ne smijem puno razmišljati o tome i koliko je to traga ostavilo, imao sam pripreme na planini u Italiji i moj trener je zadovoljan kako sam to uradio. Kada trener bude zadovoljan, ja sam onda još više sretan. Tek treba da vidimo u kakvoj sam formi, a to je u četvrtak“, istakao je Tuka, dodavši:

“Ovo je do sada najmnogobrojnije Evropsko prvenstvo i sigurno će biti jaka konkurencija. Moram se više psihički spremiti, prvi put se dešava da imamo tri trke u tri dana, idemo korak po korak, maksimalno sam fokusiran na prvu trku i moram biti veoma oprezan. Idemo hrabro i odlučno u prvu trku, a onda će sve biti puno lakše”, zaključio je Tuka.

Podsjetimo, u četvrtak će u kvalifikacijama na 800 metara, od 11.30 sati, trčati dva naša atletičara Amel Tuka i Abedin Mujezinović.

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara