Turković: BiH treba otvoriti granice svima s COVID testom

128

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je u četvrtak u Sarajevu kako je mišljenja da BiH treba otvoriti granice za svakoga ko želi doći u ovu zemlju, pod uslovom da posjeduje COVID test. Naglasila je kako je to rizik koji vrijedi preduzeti.

MARKETING

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u utorak usvojilo odluku kojom je omogućen ulazak u BiH državljanima svih zemalja članica Evropske unije i Schengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na koronavirus od 48 sati.

Na pitanje novinara da li se ubrzo može očekivati i odluka kojom će biti omogućen i ulazak državljanima drugih zemalja poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zemalja Bliskog istoka.

“Što se tiče daljnjeg proširenja mi se nadamo da će do toga doći vrlo brzo. Moj osobni stav je bio da granice treba otvoriti prema svima pod uslovom da imaju COVID-19 test, dakle da nam dolaze zdravi ljudi i ne vidim razloga zašto se ne bi omogućilo da dođu svi oni koji žele doći u Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Turković.

Turković podvlači kako BiH treba turiste, ali i svoje državljane da dolaze.

“Svi smo svjedoci koliko nam ekonomija pati, koliko nam turizam pati, koliko su dućani, ulice i izletišta prazni. Možda bi to bio i nekakav mali rizik, ali je rizik koji vrijedi preduzeti. Vrlo brzo će proći ova dva mjeseca i mi ćemo biti u situaciji da nema prihoda, da će oni koji su se tradicionalno oslanjali na turizam morati zatvarati radnje i hotele. Stoga mislim da treba biti dovoljno hrabar i suočiti se s tom odlukom i donijeti je u najkraćem roku”, zaključila je Turković.

visoko.co.ba/federalna.ba/AA

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.