Turska će proizvesti vlastiti vojni avion u narednih 5-6 godina

188

Turska planira u narednih pet do šest godina napraviti vlastiti borbeni avion, rekao je u utorak predsjednik Tayyip Erdogan usred spora sa Sjedinjenim Državama oko kupovine aviona F-35.
Erdogan je također naveo da će Turska uložiti u postrojenje koje će omogućiti punjenje detonatora koje prevoze F-16 i naoružane bespilotne letjelice, javio je Reuters.

MARKETING

Turska je u sporu s SAD-om oko vojnih aviona u vrijeme kada je pokrenula vojnu akciju protiv sirijske kurdske milicije YPG prošlog mjeseca, osvojivši pojas teritorije od 120 kilometara duž njene jugoistočne granice.

Otkako je pokrenula ofanzivu, Turska je tražila od zapadnih saveznika da podrže njene planove da izgradi nove gradove na sjeveroistoku Sirije, gdje, prema njenim navodima, skoro polovina od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, a kojima trenutno pruža gostoprimstvo, može biti naseljena.

Ankara je pozvala na sazivanje međunarodne donatorske konferencije na kojoj bi se podržao njen plan. Zapadni zvaničnici tvrde da neće biti voljni da finansiraju svaki projekat koji ne podrazumijeva dobrovoljni povratak ili promjene u demografskoj slici Sirije.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara