Tužilaštvo BiH bez odgovora: Hotel Aura u Srebrenici nije izgrađen, gdje su nestali milioni FDS

377

Finansijska policija FBiH dostavila je još 2013. godine Izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nezakonitog poslovanja u Fabrici duhana Sarajevo, a jedna od spornih tačaka odnosi se i na gradnju hotela Aura u Srebrenici, piše novinska agencija Patria.

MARKETING

Radi se o periodu kada je direktor FDS bio Edin Mulahasanović, čije je ime i ključno u Izvještaju.

FDS je prije devet godina kupila upravnu zgradu bivšeg Energoinvesta u centru Srebrenice. Tada je najavljeno da će biti izgrađen hotel sa četiri zvjezdice, sa 70 apartmana i soba, te da je vrijednost ovog objekta 10 miliona KM.

Gradnju hotela, koji ni do danas nije završen pratile su bojne afere sa odabirom izvođača radova, nezakonitostima, brojnim propustima.

U Tužilaštvu BiH su za novinsku agenciju Patria odgovorili da ne mogu dati nikakav odgovor na pitanje šta je sa istragom na temelju Izvještaja Finansijske policije a koji se odnosi na gradnju hotela u Srebrenici, za koji je novac izdvojila FDS.

U Izvještaju je navedeno između ostalog, da je Uprava FDS zloupotrijebila svoj položaj odabravši za izvođače radova, na izgradnji hotela Aura u Srebrenici firmu Tehno d.o.o. Sarajevo, koja u ponudi uopće nije navela rok za izvođenje radova.

Ova firma bila je mnogo lošija, od druga dva ponuđača. Zbog propusta u izvođenju radova FDS je oštećena za 154.476 KM.

Nadzorni organi su upozorili Upravu FDS da firma Tehno ne izvodi radove prema projektnoj dokumentaciji i da nema adekvatnog osiguranja radnika i gradilišta, te je u decembru 2009. godine Uprava FDS zaključila ugovor sa novim izvođačem radova, firmom Meister d.o.o. Živinice. Vrijednost radova iznosila je 849.578 KM.

Ćazim Salimović, savjetnik načelnika općine Srebrenica, nedavno je izjavio da ima informacije kako FDS razmišlja o prodaji ovog objekta, jer ne postoji ekonomska isplativost za ovakav hotel.

Prije više od dva mjeseca od FDS-a smo zatražili odgovor šta je sa gradnjom hotela Aura u Srebrenici i da li se odustalo od gradnje i koliko je novca dosad uloženo. Odgovor do danas nismo dobili.

Prema nezvaničnim informacijama, u aferu oko gradnje ovog hotela upleteni su neki visoki zvaničnici SDA, bliski saradnici predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

Komentari

komentara