Tvrdnje svjedoka: El Chapo davao mito bivšem meksičkom predsjedniku Nietu

80

Svjedok tvrdi da je ozloglašeni vođa najvećeg narko-klana na svijetu Joaquin Gurman, poznatiji kao El Chapo, mito davao i bivšem meksičkom predsjedniku Enriqueu Peni Nietu, javlja Anadolu Agency (AA).

MARKETING

El Chapo se trenutno nalazi u pritvoru u New Yorku, gdje je u toku i suđenje za najteža krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Na posljednjem ročištu sud je ispitao svjedoka Alexa Cifuentesa koji je kazao da je El Chapo svojevremeno predsjedniku Meksika Nietu dao 100 miliona dolara za zaustavljanje policijske potjere koja je spremana za jednim od vođa narko-klana.

Cifuentes je u svojstvu svjedoka pokajnika kazao kako je izvjesna osoba Comandre Maria novac Nietu dala u oktobru 2012. godine nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima i iščekivao ceremoniju polaganja zakletve i preuzimanja funkcije šefa države.

Advokat El Chapa Jeffrey Lichtman u novembru je kazao da je bivši meksički predsjednik Nieto primio mito od 100 miliona dolara i od vođe narko-kartela Ismaila El Maya.

Bivši meksički predsjednik Nieto je odbacio te optužbe i ocijenio ih neutemeljenim pokušajem zavjere protiv njega. On još nije komentirao tvrdnje svjedoka Cifuentesa koji je otkrio i detalje navodne predaje mita.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara