Twitter blokira poruke o teorijama zavjere vezane za 5G

160

Društvena mreža Twitter će skloniti poruke koje podstiču na štetne aktivnosti, posebno pozive za uništavanje antena 5G poslije teorija zavjere koje govore da je ta nova tehnologija povezana sa širenjem novog korona virusa.

MARKETING

“Proširili smo uputsva na neprovjerene navode koji podstiču ljude na štetne aktivnosti koje mogu da dovedu do uništavanja ili oštećenja infrastrukture 5G, ili izazovu opštu paniku, socijalne pokrete ili nerede velikih razmjera”, napisao je juče tim zadužen za bezbjednost te društvene mreže.

Kao primer Twitter navodi sljedeću poruku “5G izaziva korona virus… idite i uništite prenosne antene u vašoj okolini”.

Poslije širenja ovakvih poruka preko društvenih mreža ili poruka kao što su WhatsApp više antena je napadnuto u nekoliko evropskih zemalja. Britanska vlada je čak sredinom aprila osudila “glupu teoriju zavjere”.

Među porukama koje će se brisati sa Twittera su i poruke koje izazivaju paniku kao na primjer “Nacionalna garda je upravo objavila da neće biti isporuka hrane dva mjeseca, trčite što prije u radnje i kupite sve”.

Društvene mreže sada imaju sve više inicijativa u pokušaju da ograniče širenje lažnih informacija o pandemiji Covida-19.

Twitter je juče naveo da je povukao 2.230 poruka koje su sadržale lažne i potencijalno opasne informacije od kada su uvedeni stroži kriterijumi 18. marta.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara