U 103. godini preminula Zeničanka Borka Tomljenović

130
Foto: Zenicablog.com

Preminula je Borka Tomljenović,  103 godina stara, rođena Zeničanka. Preminula je 28. aprila 2021, dvije sedmice nakon moždanog udara u kćerkinom domu u Ann Arboru, Michigan, i nakon šest dana intenzivne ali neuspješne medicinske intervencije.

MARKETING

Rođena 4. oktobra 1917. u Zenici, BiH,  provela je svoje rane godine u Tuzli gdje se udala za Juraja Tomljenovića i rodila kćer Katarinu 1940.

Između 1941 i 1962 živjela je u Zagrebu, radila kao lektor engleskog na zagrebačkom sveučilištu i bila suradnik na Englesko-Srpskohrvatskom riječniku Rudolfa Filipovića.

Sljedećih trideset godina živjela je u Beogradu sa mlađom sestrom Brankom Šonda do sestrine smrti. Zadnjih 29 godina je provela kod kćerke u Ann Arboru, Mičigan, USA.

Napisala je četiri knjige svojih uspomena iz Bosne (Bosanski kontrapunkt, i Remembrances of Vanished Yugoslavia), Hrvatske (Neither on Earth, Nor in the Sky) i putopis kroz Jugoslaviju u momentu njenog raspada (Requiem for Yugoslavia).

Ožalošćena familija uključuje kćer Katarinu T. Borer, zeta Paula Wenger, unuku Elizabetu Meyer i muža Chrisa Meyer, unuke Roberta C. Borer III i Richarda C. Borer, pra-unuke Nicholasa Meyer, Roberta C Borer IV, Christinu M Meyer, Zoe A Borer, i Caroline V Borer.

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.