Naslovnica Svijet Regija U Beogradu od...

U Beogradu održani 24. protesti ‘Jedan od pet miliona’

29

Protest “Jedan od pet miliona” održan je večeras u Beogradu, a na protestu se govorilo o novom napadu na opozicionara u Knjaževcu i odluci o tome da li je doktorska teza ministra finansija Siniše Malog plagijat.

Na čelu protestne kolone bio je transparent “Stop krvavim košuljama”, a okupljeni su nosili i zastave Srbije i Evropske unije, dok je sa kamiona, koji je prethodnica protesta, puštana muzika.

Demonstranti su prošetali centrom Beograda, a kratko zastali i ispred zgrade Radio-televizije Srbije.

Tokom protesta održan je i “Dnevnik slobodne Srbije”.

Odbornik Demokratske stranke i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u Knjaževcu Dalibor Stanojević, koji je pretučen u tom mjestu tokom proslave Dana opštine, rekao je da građani žele državu u kojoj će se znati red i u kojoj će policija raditi po zakonu.

On je rekao da ga oni koji su ga pretukli “nisu uplašili”, ni njega ni ljude koji se na protestima bore protiv “kriminalnog režima Srpske napredne stranke”.

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković rekla je da će mnogi profesori stati iza žalbe na odluku Fakulteta organizacionih nauka da ministar finansija Siniša Mali nije plagirao doktorsku tezu.

“To (žalba) je način da se pokaže da univerzitet pamti šta je njegova uloga, da je važan moralni činilac jednog društva”, rekla je Stojković i dodala da je “jedan čovjek” u “pokoravanju instiutcija” došao i do univerziteta, jer kao i nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević zna da dok postoji trag i mali žar slobodne misli na Univerzitetu, postoji šansa da se on razbukti u požar.

Ona je rekla da pokoravanje visokog obrazovanja dugo traje i da je zakonima umanjena autonomija Univerziteta, da partijska knjižica vrijedi više od obrazovanja i da je FON “sramno pristao da prihvati doktorat za koji svi znaju da je to plagijat” i da za nju taj fakultet više ne postoji.

“Profesori, mi moramo da se podijelimo na dvije strane, na jednu koja će da šuti i pušta prevare i laži i plagijate i na one druge koji će da ustanu i glasno kažu da to ne prihvataju. Ovdje ne može biti neutralnih”, rekla je Stojković i dodala da će se u narednim danima vidjeti da li će univerzitet da “izvrši samoubistvo”, time što će prihvatiti da Malom dodijeli zvanje doktora.

Novinar Nenad Kulačin poručio je da je vlast ta koja pravi krvave košulje, da je ranije govorila da će “klati 100 muslimana za jednog Srbina”, a da danas demonstrante nazivaju fašistima.

“Srbija je zemlja slobodnih ljudi, bila je i biće još slobodnija kada ovoj vlasti vidimo leđa”, rekao je Kulačin.

Protest je završen u “Slobodnoj zoni”, u Pionirskom parku, ispred Predsjedništva Srbije.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.