U BiH 434 novozaraženih, 11 osoba preminulo

228

U BiH registrovano 434 novozaraženih koronavirusom. Jedanaest osoba je preminulo.

MARKETING

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 1.207 uzoraka, od kojih je 309 pozitivno na SARS-CoV-2.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 87.108 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 6.851 osobe.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 3.511 pacijenata (238 više u odnosu na jučer), dok je trenutno aktivan 3.181 slučaj pozitivan na SARS-CoV-2.

Od 159 (šest više u odnosu na jučer) potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 103 osobe su muškog i 56 ženskog spola.

U Republici Srpskoj na virus korona pozitivna su još 123 lica, a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Od novoinficiranih najviše ih je iz Banjaluke 22, potom Prnjavora 13, te Bijeljine devet, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković ocijenio je da je nastavljen kontinuitet nepovoljne epidemiološke situacije i dodao da je u pojedinim lokalnim zajednicama primjetno i pogoršanje.

“U skladu sa novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Institut je izmijenio protokol testiranja. U narednom periodu osobe kod kojih se na prvom testu utvrdi da su pozitivne na virus provešće u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti retestiranja”, rekao je Zeljković.

On je pojasnio da će se nakon izolacije osoba smatrati izliječenom, u zavisnosti od kliničke slike.

Zeljković je najavio da je od naredne sedmice planirano da Institut počne sa komercijalnim testiranjem u vezi sa turističkim putovanjima građana.

On je ponovio apel građanima da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi, te upozorio da privatna druženja predstavljaju najveći problem kada je riječ o širenju virusa korona.

Zeljković je upozorio da je i sve veći broj oboljelih lica srednje i mlađe životne dobi sa srednje teškom kliničkom slikom.

U Republici Srpskoj je do sada potvrđeno 4.842 slučaja virusa korona, a preminulo je 169 lica.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara