U BKC-u večeras promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac”

226

Promocija knjige “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac – Licem u lice sa ratom”, autorice Christine Doctare, održat će se u atriju JU Bosanski kulturni centar KS (BKC), u subotu, 11. jula u 18:00 sati.

MARKETING

Promocija knjige se organizuje u kontekstu 25-te godišnjice od genocida u Srebrenici, a kao promotori na predstavljanju knjige će učestvovati: akademik Slavo Kukić i glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, Vildana Selimbegović.

Moderator će biti Miralem Begić, novinar, publicist i organizator projekta izdanja knjige na bosanskom jeziku. Izdavač knjige je Smart televizija Tešanj.

Autorica knjige je švedska humanitarna radnica, Christina Doctare. U znak protesta zbog dodjele Nobelove nagrade piscu Peteru Handkeu, autorica se javno odrekla medalje, Nobelove nagrade za mir.

Christina Doctare je ovu prestižnu nagradu dobila zajedno sa kolegama 1988. godine. Nagrada je bila simbolično uručena pripadnicima UN mirovnih snaga koji su služili u periodu od 1950. do 1988. godine. 76-godišnja Doctare je po struci doktorica opće prakse, ali radi kao novinarka i aktivistica.

Radila je i kao pedijatrica i bila je prva žena doktor iz Švedske koja je služila u snagama Ujedinjenih naroda. Bila je raspoređena u švedskom bataljonu UN-a na Kipru 1974. godine. Nakon toga je obavljala službu zastupnika u Gradskom vijeću u Štokholmu, a potom je bila savjetnica švedskog državnog Nacionalnog savjeta za zdravlje.

Doctare je postala poznata široj javnosti 1992. godine kada je svijetu skrenula pažnju na provođenje nasilja nad ženama tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Knjiga “Kada od čovjeka očekuješ da bude muškarac” je opis njenih doživljaja u zemljama bivše Jugoslavije, u kojima se susretala sa ratnom stvarnošću radeći sa ljudima u izbjegličkim centrima i bolnicama, kao i s vlastodršcima i vojnicima.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.