U Bosanskoj dolini piramida očekuje se 100.000 gostiju

594

Prema dosadašnjem broju posjeta pred udarni dio sezone koji je tokom jula i augusta, i ove godine će biti oboreni rekordi po broju posjeta u Bosanskoj dolini piramida. Nakon 50.000 posjetilaca u 2019.godini, a onda rekordnih 85.000 u prošloj, kada je cijeli svijet stao, a turizam doživio potpuni krah, ove godine Semir Osmanagić i ekipa okupljena oko Fondacije, očekuju preko 100.000 gostiju.

MARKETING

– Dosadašnji dolasci tokom prvih pola godine nagovještavaju da smo na dobrom putu da i ove godine oborimo rekord, ali i prebacimo tu magičnu brojku od 100.000 turista za jednu sezonu. Što se tiče samih gostiju oni nam najviše dolaze iz naše zemlje, a onda slijede gosti iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, a ove godine smo zabilježili posjete i iz drugih dijelova Europe, pa i Amerike. – priča nam dr. Osmanagić.

I tradicionalna volonterska akcija je počela u mjesecu junu, a volonteri se pomalo vraćaju u Visoko. – Otprilike u svakoj grupi imamo po desetak volontera. Dolaze nam iz Holandije, Švicarske, Amerike, Češke i drugih zemalja, a sa našim timom arheologa rade u tunelima „Ravne 3“, te i ove godine imamo mnoštvo otkrića keramike iz različitih vremenskih perioda. – pojasnio nam je Osmanagić.

Najveću pažnju i dalje privlače tuneli Ravne, a upravo u obilasku tunela, kao i parka, sreli smo i selektora košarkaške selekcije BiH, Vedrana Bosnića.

– Ovo je mjesto stvarno puno, puno energije, prelijepo i riječima ne mogu da dočaram sve što sam vidio i osjetio. – kazao nam je Bosnić, te najavio i dolazak reprezentacije u Visoko, kada se okupe i počnu sa pripremama za Europsko prvenstvo koje je naredne godine. Bosanska dolina piramida sa svojim lokacija, tunelima Ravne, parkom „Ravne 2“, te najvećom na svijetu, Bosanskom piramidom Sunca, nastavlja da privlači brojne goste, trenutno najviše iz zemalja regiona, a kada prođe pandemija, postoje već brojne najave za dolazak gostiju iz cijelog svijeta.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.