U Bruxellesu o europskim perspektivama Bosne i Hercegovine

U sklopu događaja "Europska Bosna i Hercegovina: Kulturna različitost i pomirenje" u Europskom parlamentu održana je konferencija i izložba na istoimenu temu u organizaciji izvjestitelja Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dana Prede, zastupnice Željane Zovko i potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Dubravke Šuice.

138

Na konferenciji o europskim perspektivama Bosne i Hercegovine te o izazovima na njezinom europskom putu sudjelovali su ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Boris Grigić, predstavnica Europske komisije i direktorica za Zapadni Balkan Genoveva Ruiz Calavera, voditelj uprave za Europske integracije Bosne i Hercegovine Edin Dilberović te visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

MARKETING

Panele su moderirali potpredsjednik Kluba zastupnika europskih pučana u Europskom parlamentu (EPP) Andrey Kovatchev te predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom Tonino Picula, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke

U razmjeni stajališta sudjelovali su i kardinal Vinko Puljić te reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a završnu riječ dao je predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister, poručivši da demokracija, mir, stabilnost te ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine nemaju alternativu te da nije potrebno praviti nove podjele unutar Europe koje su zasnovane na religiji ili nacionalnosti, a Europska unija će predvoditi eurointegracijski proces.

Zastupnica Dubravka Šuica izrazila je potporu Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu, kazavši kako je 22 godine nakon Daytona odgovornost na strani Bosne i Hercegovine i njezinom vodstvu koje treba ispuniti zahtjeve građana Bosne i Hercegovine.

“Ja sam čvrsto uvjerena da je budućnost Bosne i Hercegovine kao i ostalih zemalja jugoistoka Europe u Europskoj uniji. Ključno je uvjeriti i vodstvo i građane Bosne i Hercegovine da gledaju u budućnost umjesto u prošlost ali moja poruka jest da tri konstitutivna naroda konačno trebaju imati jednaka prava, a da bismo to postigli izborni zakon se mora promijeniti prema presudi Ustavnog suda. Samo u tom slučaju Hrvati će biti ravnopravni”, naglasila je Šuica.

Otvaranju izložbe u popodnevnim satima, organizirane u suradnji s Misijom Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji, nazočili su predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul.

Na izložbi je prikazana bogata kulturna baština Bosne i Hercegovine, uključujući mjesta koja su upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine (stećci, Stari most u Mostaru i Most Mehmeda Paše Sokolovića u Višegradu), srednjovjekovni dvorci i obnovljena džamija Ferhadija u Banjoj Luci, pravoslavna crkva u Mostaru i Franjevački samostan u Plehanu.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara