U Bugojnu počeo 47. Festival amaterskih pozorišta BiH Fedra

449

Predstavom „Profesionalac“ u izvedbi Teatra Total iz Visokog, u Bugojnu je počeo četrdeset i sedmi po redu Festival amaterskih pozorišta BiH Fedra. Selektor Sead Đulić odabrao je sedam predstava koje će publika moći vidjeti u takmičarskom dijelu programa.

MARKETING

Fedra je i ove godine okupila zaljubljenike u teatar i jedan drugačiji svijet. Nakon odgledanih 37 predstava, selektor je za takmičarski dio odabrao njih sedam, koje kaže, najbolje oslikavaju trenutno stanje, ali i trendove u teatarskom amaterizmu. Čast da otvori ovogodišnji festival pripala je Profesionalcu, priči o buđenju ljudskosti, rađenoj po tekstu Dušana Kovačevića u izvedbi visočkog teatra Total.

”Ja sam zapravo pokušao odabrati predstave koje su tragale za tim, za građanjem svoje umjetnosti, dokle su dobacili nije ni bitno, al su svoji, nisu kopija”, navodi Sead Đulić selektor 47. teatarskog festivala Fedra BiH.

Zbog blage krize u teatarskom amaterizamu što kažu, dokazuje i činjenica da su sve malobrojniji kolektivi koji grade repertoar i izvode svoje predstave, u okviru Fedre organiziraju se i okrugli stolovi, stučne radionice, a sve to uz malo stručne pomoći da bi se popravio kvalitet predstava.

”Jedan vrijedan bh festival, koji treba održavati ali koji mora raditi više na podizanju kvaliteta pozorišnog amaterizma”, ističe Jasenko Muzaferija, reditelj teatra Total Visoko.

”Djeca i odrasli zajedno uče te radionice sa afirmisanim kulturnim radnicima, teatarskim umjetnicima i sam taj značaj je velik”, navodi Mirza Idrizović, direktor 47. teatarskog festivala Fedra BiH.

Uz prezentaciju najkvalitetnijih godišnjih ostvarenja i ponovni susret amatera, publika će u programu 47. teatarskog festivala, moći uživati do 20.jula kada će stručni i žiri publike proglasiti najbolje.

Visoko.co.ba / Federalna.ba

Komentari

komentara