U četvrtak izložba “Dvije kapele” Zlatka Ugljena u Zavičajnom muzeju Visoko

370

Poštovani,

MARKETING

sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe “Dvije kapele” Zlatka Ugljena koje će se održati u Zavičajnom muzeju Visoko u četvrtak 17.10.2019. godine sa početkom u 20.00h.

Radujemo se vašem dolasku!

SETUP tim

*Zlatko Ugljen rođen je 1929. u Mostaru. Diplomirao je 1958. godine na Arhitektonskom odsjeku Tehničkog fakulteta u Sarajevu, gdje je dugogodišnji nastavnik; od 2001. godine je profesor emeritus Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
Među Ugljenovim najpoznatijim i najlepšim izvedenim objektima ističu se Šerefudinova bijela džamija u Visokom (1969-79), za koju je 1983. godine dobio prestižnu međunarodnu nagradu za arhitekturu “Aga Khan” i koja je ušla u gotovo sve enciklopedije savremene arhitekture.

*Izložba „Dvije kapele“ koja obuhvata dva novija rada istaknutog arhitekte Zlatka Ugljena, a radi se o sakralnim objektima od kojih je jedan realizovan, a drugi je još uvijek u procesu izgradnje.
Asocijacija arhitekata u BiH je organizirala i tehnički pripremila izložbu.

Na izložbi su prikazane Kapela Kalvarija kod Viteza koja je izgrađena i Kapela Gospe žalosne kod Brčkog koja je još uvijek neizgrađena.

Objekti su predstavljeni skicama, nacrtima, prostornim prikazima, fotografijama i maketama.

Organizatori izložbe: Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini,
SETUP i Zavičajni muzej Visoko

 

Visoko.co.ba/SETUP

Komentari

komentara