U četvrtak izložba Džemaila Silajdžića pod nazivom “Nostalgija” u galeriji Likum ’76

424

Na najnovijoj izložbi Džemaila Silajdžića biti će predstavljeno dvadeset i pet slika nastalih u periodu od proteklih sedam godina. Djela objedinjena pod naslovom ”Nostalgija” obilježena su plodonosnim eksperimentom, igrom, istraživanjem i ekspresivnim izražavanjem emocija, što su sve važne odrednice Silajdžićeve umjetničke ličnosti.

MARKETING

Radovi su kreativno potaknuti slikama sjećanja arhiviranih duboko u autorovoj svijesti, slikama sreće i radosti, slikama zavičaja, spoznaja i iskustava, literarnih i filmskih motiva, kao i drugih događaja na koje umjetnikova emocija ekspresivno reaguje.

O inspiracijskim polazištima sam autor istiće: Sigurno je da su pojedine slike na ovoj izložbi inspirisane metafizičkim temama  iznimne ljepote i čudesne poetike iz filmova Andreja Tarkovskog (,,Nostalgija”). Također, moju autorsku pozornost izazvali su filmovi Ingmara Bergmana koji  govore o egzistencijalnim pitanjima smrtnosti, straha i tjeskobe, ali i usamljenosti (,,Persona,,). Reakcija, gotovo nesvjesna, na magični svijet književnosti Kastanede i Markesa (,,Učenje don Huana” i ,,Sto godina samoće”)  vidljiva je u nizu  slika  na kojima se očituje cjelovit koncept ove izložbe. Negdje je to čista fikcija, a negdje proživljena stanja. Ova izvanredna književna  djela opisuju praksu koja podižu svijest o energiji, postojanju i svjetovima koji postoje van opažajnog polja većine ljudi. Negdje su to nevjerovatni događaji prikazani kao nešto prirodno, dok se običnim pojavama daje nadnaravna atmosfera. Vjerovatno je i moja reakcija na sve gore pomenute teme protkana snažnom ekspresijom.

Sa zadovoljstvom upućujemo priloženu pozivnicu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.