U Evropskoj uniji aplicirano više od 250 miliona doza vakcina

100

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je da je u zemljama Evropske unije aplicirano više od 250 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

MARKETING

Ona je u poruci na Twitteru navela da je više od 80 miliona stanovnika Evropske unije kompletiralo proces imunizacije koja najčešće uključuje primanje dvije doze vakcine.

“Na putu smo ostvarenja postavljenog cilja da osiguramo dovoljne količine vakcine za imunizaciju 70 posto punoljetne populacije Evropske unije do kraja jula“, poručila je Von der Leyen.

Do kraja juna će zemljama Evropske unije biti isporučeno ukupno 400 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.

Portal “Ourworldindata.org“ objavljuje ažurirane podatke u vezi sa globalnim procesom imunizacije protiv koronavirusa, a prema posljednjim podacima u svijetu je aplicirano više od 1,98 milijardi prvih i drugih doza vakcina.

U imunizaciji prednjači Kina u kojoj je aplicirano 681,91 milion doza anticovid vakcina, a slijedi SAD sa 296,4 miliona iskorištenih doza te Indija u kojoj je aplicirano ukupno 218,55 miliona doza.

Međutim, najviše vakcinisanih u odnosu na broj stanovnika imaju Sejšeli na kojima je ukupno aplicirano više doza vakcina nego li ima stanovnika. U omjeru na stotinu stanovnika na Sejšelima je aplicirano 136,74 prve i druge doze anticovid vakcine.

Slijede Ujedinjeni Arapski Emirati sa 131,11 apliciranih doza vakcina na stotinu stanovnika, a zatim San Marino sa 126,51, Izrael sa 122,31, Malta sa 117,77 i Bahrein sa 103,17 apliciranih doza na stotinu stanovnika.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.