Svijet

U Francuskoj izrečeno 447 novčanih kazni za maltretiranje žena na ulici

Sudovi u Francuskoj izrekli su u posljednjih osam mjeseci 447 novčanih kazni prema novom zakonu protiv maltretiranja žena na ulici.

Zakon je usvojen u augustu 2018. godine i omogućava izricanje kazne na licu mjesta u iznosu do 750 eura.

Prva kazna izrečena je mjesec dana kasnije muškarcu koji je pljesnuo jednu ženu po zadnjici u autobusu i uputio joj nepristojne komentare.

Ministar za jednakost Marlène Schiappa izjavila je da broj kažnjenih pokazuje da je usvajanje ove mjere bilo opravdano, prenio je BBC.

Ona je u izvještaju francuskom parlamentu navela da ovaj broj nije nešto čega se treba stidjeti.

“Mnogi od vas u ovim klupama rekli su da to nikada neće funkcionisati, da nećemo moći da definišemo seksističko ponašanje”, rekla je Schiappa i obećala da će mjere za odvraćanje od ovakvog ponašanja biti još jače.

Ona je ukazala na zlostavljanje na internetu kao na oblast u kojoj treba da se obavi još posla i da platforme poput “Twittera” nisu kooperativne u identifikovanju pojedinaca koji stoje iza određenih naloga i u uklanjanju uvredljivog sadržaja.

Novi zakon omogućava izricanje kazni na licu mjesta u iznosu od 90 do 750 eura. Ova mjera je odabrana jer mnogo žena ne želi da se angažuje u dugom i formalno teškom procesu podnošenja prijave.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh