U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji održan prvi trening MreVUK ZDK-a za 2019/20. godinu

206

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 11. i 12. oktobra održan je trening za predstavnike vijeća učenika svih srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, u organizaciji Mreže vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

MARKETING

Dvodnevni trening srednjoškolci su iskoristili za rad na izgradnji tima i poboljšanju odnosa u timu, predstavljanju svih akcija koje će se održati te osmišljanju kalendara aktivnosti za prvo polugodište, a pored toga odabrano je i novo rukovodstvo Mreže vijeća učenika Zeničko-dovojskog kantona.

Između ostalih isplanirane su aktivnosti „Naš izbor, naša avantura“ ideja ove aktivnosti je da profesori ,kada je riječ o izletima i ekskurzijama, dopuste srednjoškolcima mogući odabir svoje destinacije.

„Čujte naš glas“ je akcija u kojoj će jedan predstavnik vijeća učenika biti prisutan na sjednicama Nastavničkog vijeća, naravno uz isključivo zastupanje učeničkih mišljenja i prisutvo kada se isključivo razgovara o njihovim interesima.

Zatim slijedi aktivnost „Praksa prije teorije“ gdje će se srednjoškolci koji ‘imaju praksu’ pokušati izboriti za svoju praksu te bolje uvjete. „Prevencija i adolescencija“ je akcija u kojoj će se učenici kroz radionice i prezentacije poučavati o mentalnom zdravlju njih samih. „Markica po markica“ akcija gdje će vijeće učenika svake srednje škole pokušati uvesti svoj budžet koji će im pomoći u izvedbi nekih akcija. I akcija „Sličnosti u različitostima“ bit će održana tako da će srednjoškolci mijenjati svoje klupe, klupama svojih kolega srednjoškolaca. Te na kraju tu su i tradicionalne akcije mreVUK ZDK„ Dan srednjoškolaca“ i „ Jedan slatkiš, jedno dijete“.

„Cijeli trening prošao je izvrsno. Atmosfera je bila odlična, a rad zavidan. Osmišljene su nove akcije koje će biti jedan korak ka budućnosti. Jako se radujem budućim treninzima i druženjima.“ Rekla je Matea Martinović, prva dopredsjednica Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona.

Te za kraj odabrano je i novo rukovodstvo mreVUK-a Zeničko-dobojskog kantona kojeg čine:

Predsjednica Aida Tirić, Gimnazija “Muhsin Rizvić” Kakanj

Prva dopredsjednica Matea Martinović, Franjevačka klasična gimnazija Visoko

Drugi dopredsjednik Mirsad Čelenka, srednja Tehnička škola Zenica.

 

Visoko.co.ba/mreVUK ZDK

Komentari

komentara