U Galeriji Likum ’76 otvorena izložba arhivske građe Gimnazije “Visoko”

456

Večeras je u Galeriji Likum ’76 otvorena izložba arhivske građe Gimnazije “Visoko”. Ovo je početak programa obilježavanja Dana škole Gimnazije. Gimnazija je ove godine obilježila svoj jubilej, 70 godina postojanja.

MARKETING

Više o izložbi nam je rekao domaćin izložbe i pomoćnik direktora Gimnazije Džemail Silajdžić: “Ideja o prikupljanju arhivske građe, odnosno formiranju arhive Gimnazije došla je u godini jubileja, jer je ovo 70 godina rada i postajanja Gimnazije. Aktivnost prikupljanja građe iz muzeja, printanje i fotokopiranje smo počeli već prošle godine, tako da smo isplanirali da za Dan škole jedan od programa bude i ova izložba. Ovaj postupak prikupljanja traje i trajat će vjerovatno još nekoliko godina dok se ne uspostavi u konačnici arhiva u kojoj će svaki dan ulaziti neki novi materijali koji su eksplicite vezani za život i rad Gimnazije “Visoko”. Tu ulaze svi fragmenti, fotografije, novinski članci, zapisi i tako dalje.” te je na kraju dodao da je izložena građa samo dio dosad skupljenog materijala.

Ovim riječima Silajdžić je otvorio izložbu: “Tekstovi i isječci iz novina “Naš život”, mnoge zabilješke, službeni dokumenti, matične knjige, fotografije, fragmenti otkrivaju nam veliki potencijal kako profesorski tako i učenički koji je generacijama baštinila, njegovala i naposlijetku obrazovala i vaspitavala naša škola. Iako je promijenila nekoliko lokacija, a potom i imena Gimnazija “Visoko” je uspjela sačuvati svoj kontinuitet koji je ostao neupitan.”

Komentari

komentara