Naslovnica ZDK Kultura U Hramu „Rođe...

U Hramu „Rođenja Presvete Bogorodice“ u Zenici služena svečana božićna liturgija

28

Jutros 07. januara 2019. godine od 06 sati zenički pravoslavci su prisustvovali svečanoj božićnoj liturgiji u Hramu „Rođenja Presvete Bogorodice“ i tako proslavljali rođenje Isusa Hrista i najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

Svečanu božićnu liturgiju predvodio je jerej Marko Maleš, paroh zenički i starješina navedenog Hrama.

Marko Maleš je pročitao , pored ostalog, dio iz božićne poslanice srpskog patrijarha Irineja:

–Oprostimo jedni drugima, jer Gospod je oprostio naša sagrešenja i jedini način da se oslobodimo robovanja prošlosti i dnevno političkim interesima jeste praštanje i pomirenje, na koje pozivamo sve narode sa kojima smo nekada živjeli u jednoj državi,- poručio je patrijarh Irinej, uz podsjećanje na značaj i ostalih vrijednosti hrišćanske vjere, objavili su na Zenicainfo.ba.

Zenički paroh Marko Maleš, na kraju liturgije pravoslavnim vjernicima je uputio tradicionalni i radosni božićni pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi“!

Da podsjetimo i na preostale aktivnosti vezane za proslavu pravoslavmog Božića u Zenici:

Za utorak 08. januara u Sokolani je predviđen Božićni prijem, dvadeset i peti put u nizu. Pokrovitelj će biti Gradska uprava sa kojom SPKD „Prosvjeta“ ima izvrsnu saradnju.

Srijeda 09. januara, jutarnom molitvom na dan Svetog Stefana, završava se vjerski dio obilježavanja Božića.

Za subotu 12. januara na programu je 22.tradicionalni Božićni šahovski turnir u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i SGV- pokret za ravnopravnost, koji će se održati u Šahovskom domu Zenica u 10,30 sati.

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

 

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.