Naslovnica Svijet Bliski istok U Iraku ubije...

U Iraku ubijena misica Bagdada

214

Influenserka i aktivistkinja za ljudska prava, 22-godišnja Tara al-Fares iz Iraka, upucana je i ubijena u Bagdadu.

Smrt Faresove potvrdio je premijer Iraka Haider al-Abadi, koji je otkrio da je bivša miss Bagdada i prva pratilja na takmičenju za miss Iraka upucana tri puta nasred ulice, u dijelu grada pod nazivom Kam Sara. On je izrazio veliku sumnju da se radi o organizovanom kriminalu i naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti misice.

Iako je odmah smještena u bolnicu, gdje su ljekari nastojali da saniraju tri rane od metka, djevojka nažalost nije preživjela. Dvadesetdvogodišnja Tara, čiji otac je Iračanin a majka Libanka, živjela je u Erbilu, ali je povremeno posjećivala prijestonički grad.

Ona je bila jedna od omiljenih zvijezda Instagrama, a pratilo ju je skoro tri miliona pratilaca koji su se divili njenoj ljepoti ali i njenom radu u oblasti ljudskih prava. Kako pišu strani mediji, smrt mlade misice je uznemirila javnost, a čini se da je dio užasavajućeg trenda.

Prošlog mjeseca preminule su dvije žene koje su poznate u bagdadskoj industriji ljepote i mode, što je dovelo do toga da mnogi pomisle da su upravo dame iz svijeta slavnih na meti ubica.

Barbika Iraka, Rafifi al-Yasiri, ubijena je u svom domu u Bagdadu 16. augusta. Ona je bila plastični hirurg i posjedovala je salon lepote (Barbie Beauty center). Samo sedam dana kasnije Rasha al-Hassan, vlasnica i menadžerka Viola Beauty centra u Bagdadu, pronađena je mrtva u njenom domu.

Čini se da je Tara al-Fares bila svjesna da je potencijalna meta ekstremista. Ona je napisala na Instagramu u julu: “Ne plaši me što postoje oni koji odbijaju prisustvo Boga. Ono što me zaista plaši je da su ovde oni koji ubijaju i kolju da bi dokazali prisustvo Boga.”

Nakon njene smrti, crno-bijela fotografija ljepotice je podijeljena sa njenih skoro tri miliona pratilaca na Instagramu.

“Tara je sa Bogom. Mi smo pitali Boga da je prihvati sa velikom milosti”, piše u opisu ove fotografije koja se viralno širi društvenim mrežama.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.