U Kaknju otvorena izložba “Arhitektura i urbanizam visočke nahije kroz muzejsku fototeku” visočke autorice Dženane Arnautović

445

U sklopu programa Muzejski dani kulturne baštine i turizma 2019 u srijedu je u Kaknju otvorena izložba “Arhitektura i urbanizam visočke nahije kroz muzejsku fototeku”, autorice Dženane Arnautović.

Tematika izložbe jeste arhitektonski i urbanistički prikaz razvoja Visočke nahije pod osmanskom okupacijom. Izložba prati nastanak objekata i razvoja urbanističkog sklopa koji su se razvijali u skladu s novim pravilima gradnje.

Osnovne odlike osmanske gradnje moguće je pratiti na osnovu fotografija iz fototeke Zavičajnog muzeja. Pored Visokog, koje je djelovalo kao sjedište Visočke nahije, predstavljen je arhitektonski i urbanistički razvoj i drugih naselja koja su ulazila u sastav Visočke nahije. Između ostalog to su: Kraljeva Sutjeska, Fojnica, Kreševo, Kiseljak te sela Nažbilje i Ribnica koje danas čine dio Općine Kakanj.

Pored fotografija, dio izložbe čine i popratni elementi u vidu predmeta iz Etnografske zbirke i dokumenti iz Orijentalne zbirke Muzeja. Na ovaj način stiče se uvid u život stanovništva u Osmanskom Carstvu.

Izložba je otvorena u prisustvu velikog broja građana Kaknja, ali i delegacije Zavičajnog muzeja Visoko koji je nosilac ove izložbe.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara