Naslovnica ZDK Kultura U Kaknju upri...

U Kaknju upriličene tri izložbe

61

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja, povodom 8. aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH, u petak 13. aprila 2018. godine predstavila je javnosti reorganiziranu ratnu postavku “Kakanj u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina”.

Fokus reorganizirane postavke stavljen je na oživljavanje eksponata. Posjetitelji su prilikom posjete dobili živu predstavu rata, osjetili težinu ratnog fronta, bol ranjenika. Unutar stalne ratne postavke oformljeno je i posebno odjeljenje Patriotske lige sa ručno pravljenim oružjem.

Reorganizirana muzejska zbirka

U okviru obilježavanja tri značajna datuma upriličena je i izložba pod nazivom “Petnaestoaprilska priznanja”. Dodjela Petnaestoaprilskih priznanja kao javnog priznanja za opće društveno dobro jedan je od značajnih dijelova obilježavanja Dana općine Kakanj. Prepoznavajući njihovu vrijednost Muzej Kaknja je odlučio prikupiti podatke o dosadašnjim dobitnicima ovih priznanja i tako formirati zbirku koja će svjedočiti o vremenu i zaslužnim građanima, institucijama, preduzećima, ustanovama i udruženjima.

   

Nekoliko detalja sa izložbe “Petnaestoaprilska priznanja”

U Omladinskom centru Kakanj upriličena je i izložba “Mladi i stvaralaštvo” u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.

 

Izložba “Mladi i stvaralaštvo”

 

 

Visoko.co.ba/Kaportal.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.