U kakvim uslovima se radi u ‘Pazariću’?

164

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić javno je, pred parlamentarcima, progovorio o problemima u ustanovi. Ekipa Federalne TV provjerila je na terenu u kakvim uslovima radi ustanova koja treba brinuti o nemoćnim.

MARKETING

Zavod koji ove godine slavi 70. rođendan proživljava teške dane. Godinama se šutilo, krilo i kralo u Zavodu. Godinama su štićenici Zavoda bili po strani. Godinama je pojednicima novac bio prioritet.

“Država je godinama ulagala u zavod, jako je loša trenutna situacija, ja nisam htio da šutim više”, kazao je Salić.

A godinama su šutjeli i direktori, uprava, ali i zaposlenici. Finansijski izvještaji su frizirani, tvrdi sadašnji direktor, i zato se nije znalo pravo stanje. Od toga da su građevinski vještaci utvrdili razliku od 180 hiljada maraka za novi objekat koji nema građevinsku dozvolu ni svrhu. Koštao je više od 340 hiljada maraka.

“Ovi objekti nisu urađeni kvalitetno, već pucaju, voda prodire na sve strane, buđ je u sobama, tamo ljudi spavaju, ovdje imamo i djece i puno odraslih ljudi”, navodi Fadil Kadić, uposlenik Službe za održavanje Zavoda.

Salić upozorava: “Ovo nije mogao jedan čovjek da uradi. Ovo ili je kriminal ili je svako na svakoj poziciji zakazao”.

Sve će provjeriti istražni organi. Upućene su prijave SIPA-i i FUP-u te se čeka njihova rekacija. Resorno ministarstvo će s komisijama u roku od dva mjeseca provjeriti izneseno. Novca fali, te je prijedlog direktora da Vlada i ministarstvo preuzmu plaćanje Upravnog i Nadzornog odbora, za čije je plate, u protekle 4 godine, Zavod isplatio 420 hiljada maraka. Novac se mora preusmjeriti u potrebe štićenika.

“Potrebne su određene izmjene, nadopune, stručnog kadra, više raznih profila da bi nam omogućili i rasterećenje i samu mogućnost da dobiju korisnici više”, objašnjava Mevlida Bandić, socijalna radnica u Zavodu.

Predsjednik Vijeća ustanove Zavoda Elvis Bekan kaže da se i uposlenici i direktor trude da učine za ovu djecu sve što je u njihovoj moći.

A struke fali. Na 349 štićenika Zavoda je 150 uposlenih. Od toga je jedan ljekar opšte prakse, jedan psiholog i pet socijalnih radnika. Odjeknuo je i podatak da već 10 godina štićenici nemaju verifikovan jelovnik.

“Najveći je problem što dosadašnji jelovnik nije prilagođen individualno korisnicima. Ja moram sketnuti pažnju da jelovnik mora biti prilagođen dijagnozama”, ističe Agnesa Borović-Hodžić, ljekar opšte prakse u Zavodu.

Osim budžeta, prihodi Zavoda zasnovani su na novcu koji plaćaju štićenici za boravak, i to 1100 maraka. Oslobođeni su plaćanja oni bez roditeljskog staranja. Štićenici ne smiju biti zaboravljeni. Za to se bore i radnici, uz minimalne plate.

“Ima i onih koji imaju dobra primanja, njihova djeca, sinovi snahe, zetovi, ovdje je 10 bračnih parova , cijele porodice su zaposlene”, tvrdi Kadić.

Zašto se godinama šutjelo o lošim uvjetima za štićenike i nepotizmu? Odgovore moraju dati istražni organi. Na to su upozoravali ombudmsani za ljudska prava, koji su dostavili izvještaj Predstavničkom domu FBiH, a koji nikada nije

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara