U kojim proizvodima se nalaze sulfati i mogu li uzrokovati nuspojave

192

Sulfati se nalaze u gotovo svim proizvodima za njegu i čišćenje kože i kose koje svakodnevno koristimo. Međutim, postavlja se pitanje mogu li biti opasni po naše zdravlje.

Tehnički gledano, sulfati su dijelovi molekula koje se sastoje od atoma sumpora i četiri atoma kisika. U svijetu industrije ljepote, ove molekole se jednostavno nazivaju sulfati. U proizvodima kao što su sredstva za čišćenje lica, šamponi i sapuni najčešće se nalazi natrijev lauril sulfat.

Međutim, koliko su sulfati zaista opasni? To ovisi od više stvari, uključujući reakciju vaše kože na njih, načina na koji ih koristite te količine. Mogu uzrokovati iritaciju očiju, akne, hormonske poremećaje, glavobolje, psorijazu itd. Nuspojave ovise o koncentraciji molekula u proizvodu. Dakle, što je koncentracija veća, veća je vjerovatnoća da će doći do nuspojava.

Ukoliko otkrijete da proizvodi sa sulfatima iritiraju vašu kosu ili kožu ili uzrokuju alergijsku reakciju, trebali biste ih što prije prestati koristiti. Ako imate suhu ili oštećenu kosu također biste trebali razmisliti o prestanku korištenja jer mogu “izvući” prirodno ulje iz vlasi.

Počnite upotrebljavati regenerator za čišćenje kose koji se ne pjeni i nježan šampon za uravnoteženje vlasišta kako biste kosu doveli u hidratizirano stanje.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.