U Konjicu promovisana knjiga Mirjane Kapetanović “Muškarci su pravi muškarci”

427

Sinoć je u galeriji Narodnog Univerziteta Konjic autorica Mirjana Kapetanović promovisala svoju knjigu „Muškarci su pravi muškarci“, koja je dvanaesto djelo u njenom književnom opusu. Prvu knjigu „Vegetarijanski kuhar sa uputama iz ayurvedske medicine“ Mirjana je objavila davne 1999. godine,  nakon čeka su se redale: „Galeša“, „Moja Radava“, „Skupni portret slikara“ i druge, a prošle godine objavljena je knjiga „Uzdam se u svoju snagu“ koja je predstavljena na Svjetskom Kongresu žena u Rimu.

MARKETING

Knjiga „Muškarci su pravi muškarci“ sastoji se od 15 priča koje govore o različitim ljudskim sudbinama, od onih najtežih, najtragičnijih i najdramatičnijih, pa sve do lijepih, prelijepih svršetaka. Priče pripovijeda univerzalni, svevideći pripovjedač, a neke su ispričane iz ženskog, neke iz muškog ugla. U početku ih je bilo 200 i nastajale su u peridou od 10 godina, ali urednica, Irina Kapetanović-Perduv vješto je izabrala 15 najupečatljivijih, a za priču „Posao u Rimu“ kaže da joj je najdraža.

Ovaj zbornik priča potpuni je raritet, jer je prvo djelo u BiH napisano na sva tri jezika, što  je potvrdila i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.  U zavisnosti od mjesta gdje je smještena radnja, vješto se prepliću bosanski, srpski i hrvatski jezik i vješto tvore kompaktnu cjeliu.

Knjiga je satkana iz istinitih priča, a naša istina je surova.  Nema razlike, osim toga što smo geografski smješteni u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj ili Makedoniji. Svi smo mi obični ljudi, sa istovjetnim principima ponašanja i problemima. Muškarci, koji mužjački reaguju, rješavajući probleme agresijom i silom, i žene, koje to rade malo suptilnije, nježno i lukavije. Nažalost, o ovome niko ne govori i djevojke i djevojčine su neinformisane, zaključuje ova hrabra žena i majka, koja je na promociju došla sa gipsom na nozi. U čast rođendana svoje majke koja više nije tu, Mirjana Kapetanović sa sestrom, kćerkom i prepunom galerijom NU Konjic je otpjevala pjesmu „Mama Huanita“, koju je svake godine pjevalia svojim majci za rođendan.

Autorica Mirjana Kapetanović već godinama ohrabruje i osnažuje žene, te se nada da će ova knjiga postati udžbenik za sve majke i djevojčice, jer treba oprezno živjeti. Iz ugla majke govori kako bi zemlja bla mnogo manje zasićena krvlju i smrću da su žene kroz historiju bile na čelnim pozicijama, jer ni jedna majka svoga sina ne bi dala u rat.

promocija2

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.