Naslovnica Svijet U Libiji pron...

U Libiji pronađena masovna grobnica s tijelima 75 ekstremista

31

Libijske vlasti pronašle su masovnu grobnicu u kojoj su sahranjena tijela 75 boraca “Islamske države” u blizini grada Sirte, nekada glavnog uporišta ekstremista u Sjevernoj Africi, saopćio je portparol lokalne vojske Salem el-Ameel.

On je rekao da je mještanin naselja u blizini grada prijavio grobnicu, koju je prije mjesec dana pronašao na svom imanju u okrugu Daheir, istočno od Sirtea.

“U to vrijeme nismo bili u mogućnosti da izađemo na teren i iskopamo tijela, ali sada smo iskopali više od 75 njih”, rekao je Ameel.

Ameel kaže da djeluje da su zakopana lica obučena u uniforme “Islamske države”, ali je naglasio da je potrebno izvršiti forenzičke testove kako bi bio utvrđen njihov identitet i nacionalnost, javio je AP.

“Islamska država” i druge ekstremističke grupe iskoristile su haos u Libiji nakon ustanka tokom kojeg je smijenjen i ubijen Moammar Gadhafi.

Ekstremisti su igradili uporište sa centrom u gradu Sirte, prije nego što su ih 2016. godine iz tog područja protjerali pripadnici libijske narodne vojske.

Libija je trenutno podijeljena između rivalskih vlasti na zapadni i istočni dio, a obje strane podržavaju različite jedinice narodne vojske.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.