U Mjanmaru najmanje 18 novih žrtava, vojska uvela vanredno stanje

111

Najmanje 18 osoba ubijeno je danas u Mjanmaru u protestima protiv vojnog puča, u jednom od najkrvavijih dana od početka protesta protiv diktature, a hunta je uvela vanredno stanje u dijelu najvećeg grada Yangona.

MARKETING

U Yangonu, ekonomskom središtu zemlje, u općini Hlaing Tharyar policajci i vojnici sukobili su se s demostrantima naoružanim palicama i noževima, koji su se skrivali iza provizornih barikada i razbježali se kada su sigurnosne snage zapucale.

“Mogu potvrditi da je 15 ljudi izgubilo život”, rekla je liječnica za AFP, dodavši da je obradila petnaestak ozlijeđenih osoba i da očekuje da će broj mrtvih rasti. Taj je broj podcijenjen, misli Udruga za pomoć političkim zatvorenicima koja prati broj uhićenih i poginulih nakon državnog udara.

Kineska ambasada je objavila da je mnogo zaposlenika ozlijeđeno i blokirano jer su dvije tvornice u okrugu Hlaingthaya u Yangonu opljačkane i uništene.

Ambasada je odmah zatražila da se hitno garantuje sigurnost kineskih državljana u situaciji koju naziva vrlo ozbiljnom. Dodalo je da je oglašeno upozorenje Kinezima u Mjanmaru, no nije navelo pojedinosti o ozljedama zaposlenika.

Mediji su objavili da je potvrđena još jedna smrt u četvrti Tamwe u Yangonu kada su hiljade demostranata htjele zapaliti policijsku stanicu, zbog čega su vlasti zapucale ne bi li ih rastjerale. Slični haotični prizori mogli su se vidjeti tokom čitavog dana i u drugim dijelovima zemlje. Tako je u gradu Hpakantu na sjeveru jedna osoba ubijena hicem iz vatrenog oružja te jedna žena.

Mjanmar je u haosu od 1. febraura kada je vojska izvela puč i zaustavila napore prema demokratiji nakon gotovo 50 godina vojne vladavine zbog čega su slijedile osude zapadnog svijeta, a u susjedstvu vlada sve veća zabrinutost.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.