U Mostaru obilježen Dan šehida

135

Polaganjem cvijeća i učenjem hatma dove, u ponedjeljak je na Mostarskim šehitlucima obilježen Dan šehida.

MARKETING

Obilježavanje je počelo učenjem hatma dove koju su proučili mostarski imami, a prigodnim govorom obratio se mostarski muftija Salem ef. Dedović.Kazao je kako se tradicionalno drugog dana Ramazanskog bajrama posjećuju mezarja u tišini i dostojanstvu.

– U našoj vjerskoj tradiciji utemeljeno je obilaženje mezarluka, utemeljeno je učenje za duše umrlih, sjećanje na njih i poklanjanje dova pred njihove duše – istaknuo je Dedović.

Po njegovim riječima, druga dimenzija koja je važna je ta što se “kroz ovaj posjet šehidskim mezarjima naglašava važnost vremena, uloge i poruke koja nas obvezuje”.

– Obvezuje ovu današnju generaciju učeći iz žrtve koju su ovi časni i čestiti ljudi podnijeli i ugradili tu žrtvu u temelje nezavisne i slobodne države BiH – poručio je mostarski muftija.

Vijence su na Mostarskim šehitlucima položila izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH, Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva branitelja HNK, te brojne organizacije obitelji šehida s područja Grada Mostara i kantona.

Nakon Mostarskih šehitluka izaslanstva su upriličila posjet lokalnim šehidskim mezarjima.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara