U napadu na džamije na Novom Zelandu ubijeno 49 osoba

153

Najmanje 49 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, u Novom Zelandu. Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu.

MARKETING

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu.

Muškarac koji se spasio sakrivajući se kaže da su se ljudi, kako bi pobjegli, bacali kroz prozor džamije Al Noor.

„Počeo je pucati po njima. Za koga je god pomislio da je još živ, on bi nastavio pucati“, rekao je za radio Novi Zeland. „Nije želio da iko od nas ostane živ.“

Prema navodima drugog svjedoka pucnjava je trajala oko 20 minuta.

“Ono što sam učinio jeste da sam čekao i molio se: Bože molim te, nek ostane bez metaka.“

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je da je pucnjava u dvije džamije u gradu Christchurch dobro planiran teroristički napad.

Ardern je rekla da je u dvije džamije u vrijeme džuma-namaza ubijeno 40 osoba, a više od 20 povrijeđeno. Ranije je istakla da se čini da je među stradalima najviše migranata i izbjeglica.

“Jasno je da se ovo može opisati samo kao teroristički napad. Iz onoga što znamo čini se da je dobro isplaniran“, rekla je Ardern.

Džamija Al-Noor nalazi se u predjelu distrikta Hagley Park, ali je potvrđeno prisustvo policije i u drugoj džamiji u predgrađu Linwooda, gdje je također zabilježena pucnjava. Policija upozorava građane u središtu grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u cijelom Christchurchu.

Prema popisu iz 2013. godine jedan posto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara