U Narodnom pozorištu u Sarajevu održan Božićni koncert

74

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta” iz Sarajeva održalo je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu Božićni koncert.

MARKETING

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Savo Vlaški zahvalio je svim donatorima i prijateljima društva koji su omogućili održavanje Božićnog koncerta, posebno istakavši Narodno pozorište u Sarajevu.

Predsjednik Upravnog odbora Društva i umjetnički kreator koncerta Dejan Garić poručio je da Božić u svima treba da probudi samislost i ljubav prema ljudima.

Ovogodišnji koncert, koji se održava deveti put, otvorio je Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva, sa klasičnim repertoarom duhovnih božićnih kompozicija.

Sarajevskoj publici se prvi put predstavio muzički sastav “Katera” iz Istočnog Sarajeva, koji izvodi duhovnu i tradicionalnu muziku.

Centralni dio manifestacije posvećen je 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, čime je “Prosvjeta” željela da na muzički i umjetnički način oda počast završetku Velikog rata i dolaska mira u svijet, Evropu, ali i na prostore BiH.

Sastav “Katera” izveo je “Plavu grobnicu” i “Kreće se lađa francuska”, duhovne pjesme “Zvijezda se zasja” vladike Nikolaja Velimirovića i “Vezak je vezla djeva Marija”, te autorske kompozicije poput pjesme “Savka Čemedžinka”.

Na koncertu je nastupio i sastav “Trio Eudijates”, koji je već prethodnih godina učestvovao na Božićnom koncertu “Prosvjete”.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.