U New Yorku privremeno blokirana obavezna vakcinacija

276
epa09464806 A health care worker prepares a Pfizer vaccine in the pharmacy of the Heidelberg Repatriation Hospital vaccination hub in Melbourne, Australia, 13 September 2021. A series of pop-up vaccination hubs will be set up in schools and COVID-hit areas, while an extra 400,000 Pfizer and Moderna doses are also heading to the state as part of a three-week blitz. EPA-EFE/DANIEL POCKETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sud u New Yorku privremeno je blokirao stupanje na snagu obavezne vakcinacije radnika zdravstvene zaštite protiv njihove volje zbog vjerskih uvjerenja.

Sudija Okružnog suda David Hurd iz Utice u državi New York objavio je pisani nalog u kojem se navodi da se blokira obavevezna vakcinacija radnika zdravstvenih službi koja je na snagu trebala stupiti 27. septembra jer ne omogućava izuzetke na osnovu vjerskih uvjerenja zaposlenih.

Nalog je objavljen nakon tužbe koju je podnijelo 17 ljekara, medicinskih sestara i drugih radnika koji smatraju da se obaveznom vakcinacijom u New Yorku krše njihova ustavna prava na više načina.

Podnosioci tužbe su kršćani koji navode da su protiv prijema vakcine jer su ćelije abortiranih fetusa korištene tokom testiranja i razvoja doza.

Hurd je državi New York dao vremenski rok do 22. septembra da odgovori na tužbu, a 28. septembra bit će održano ročište na kojem će razmatrati da li će blokirati obaveznu vakcinaciju do očekivanog kraja procesa.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.