U novoj 2019. nova poskupljenja za građane BiH

230

Građani Bosne i Hercegovine s poskupljenjima, poput onog s gorivom, ispratili su 2018. A novu 2019. dočekuju s novim poskupljenjima. Sve će to negativno utjecati i na ionako loš standard građana.

MARKETING


videoprilog Nejre Biberović-Vila (Dnevnik 2)

U 2018. godini skoro sve je poskupjelo. Statistika kaže za 1,8%. Skuplje su nam bile režije, hrana, zdravstvo, a samo prijevoz čak 12,7%. I u novu godinu ulazimo bez imalo optimizma.

– Imamo zapadne cijene, a afrička primanja. Očito da se ovo ne može dugo izdražati – ocjenjuje ekonomski analitičar Damir Miljević.

Primanja su statistički rasla, ali nedovoljno. Prosječna isplaćena neto plata od 877 KM nije dovoljna za troškove četveročlane porodice.

– Prosječna potrošačka korpa poskupljuje stotinama maraka godišnje i već dvije prosječne plate ne mogu izmiriti potrošačku korpu – ističe Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura Mostar.

Miljević ističe da su penzioneri u još goroj poziciji, s obzirom na to da je prosjek penzija oko 46 posto prosječne plate.

Situacija po kućni budžet, prema najavama, bit će sve teža. Umjesto olakšica – nameti. U Kantonu Sarajevo stupa na snagu zakon po kojem će građani plaćati od 8 do 10 posto poreza na nekretnine, naslijeđe i poklone. Cigarete skuplje za 30 feninga, a polaganje vozačkog ispita i do 500 KM.

– Ciljana plata bi morala biti puno veća. Problem je u mentalnom sklopu ljudi koji vode ovu državu i koji smatraju da je 800-1000 KM dovoljno za život – ističe profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

Poskupljenja i poreski nameti uvode se nesistematski, smatra struka, upozoravajući da se ne vodi računa kakve to ima efekte na potrošnju. Sve skuplje, plate iste, a kupovna moć stanovništva se smanjuje. Kao primjer navode neopravdane najave poskupljenja struje u RS-u.

– S obzirom na to da je Elektroprivreda RS-a u gubitku, vršit će se pritisak na poskupljenje električne energije i to je prvo poskupljenje koje možemo da očekujemo. Ono će za sobom povući i ostala poskupljenja – upozorava Miljević.

A ona će za sobom ostaviti pustoš, jer je sve više onih koji u potrazi za boljim životom napuštaju BiH.

Komentari

komentara