Naslovnica BiH Politika U parlamentar...

U parlamentarnoj proceduri rješenje za presudu Ustavnog suda, HDZ izričito protiv

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji su ranije usaglasili predstavnici pet političkih stranaka iz FBiH, biće potpisan danas.

76

Nakon što bude potpisano, ovo zakonsko rješenje bit će predato u Pisarnicu. Potom mora proći najmanje 24 sata, koliko je predviđeno da se dostavi zastupnicima, nakon čega bi se moglo naći na nekoj od sjednica.

Kako je ranije najavljeno, potpis na ovaj dokument stavit će šefovi klubova parlamentarnih stranaka, i to Ismet Osmanović (SDA), Nasir Beganović (SBB), Elvir Karajbić (SDP) i Dženan Đonlagić (DF).

Šef Kluba Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Đonlagić rekao je ranije da je dogovoren zajednički prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

– To znači da imamo tekst s kojim možemo riješiti pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića i imamo formalno-pravnu podlogu, ukoliko se usvoji navedeni zakon, da Centralna izborna komisija BiH, može nakon oktobarskih izbora donijeti odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH – rekao je Đonlagić.

Đonlagić kaže da pravna logika nalaže da se sva pitanja u vezi sa entitetskog nivoa vlasti rješavaju zakonima koji će donijeti Federalni parlament.

– Tako imamo uporište u Ustavu FBiH da se ovo pitanje broja i strukture delegata u Domu naroda može utvrditi zakonom, koji može donijeti Parlament Federacije BiH – poručio je Đonlagić u izjavi za Fenu.

Poslanik SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Damir Mašić izjavio je da u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH postoji kvalifikovana većina, koja će izglasati donošenje Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH.

– Prijedlog zakona podržavaju stranke čiji poslanici u Predstavničkom domu imaju 72 poslanika od ukupno 98. Ta činjenica govori da blizu četiri petine od ukupnog broja zastupnika dolazi iz stranaka koje su usaglasile ovo rješenje. Zato imamo opravdane razloge što smo optimistični u pogledu donošenja zakona – rekao je Mašić novinarima uoči zasjedanja stranačkog Predsjedništva.

Podvukao da su eksperti Venecijanske komisije potvrdili „ranije stavove SDP-a – da je pitanje izbora delegata u Domu naroda moguće riješiti ne samo na nivou države, već i na entitetskom nivou pomoću navedenog zakononskog rješenja“.

– Riječ je o prijedlogu zakona koji su poslanički klubovi SDP-a i DF-a prošle godine u novembru uputili u parlamentarnu proceduru, ali nikada nije razmatran. Ova varijanta će biti tehnički dotjerana, ali suštinski nepromjenjena, tako da se praktično može govoriti o poznatom prijedlogu u javnosti – naglasio je Mašić.

Pozvao je ostale parlamentarne stranke da podrže ovaj zakon pokazujući opredijeljenost konstruktivnom radu u interesu građana i države. Ponuđeni tekst zakona rješava pitanje implementacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciiji Bože Ljubića, te daje formalno-pravnu podlogu da Centralna izborna komisija BiH donese odluku o rasporedu broja mandata i delegata za Parlament Federacije BiH.

Ovom prilikom, Mašić je rekao  da ne očekuje reakcije poslanika Hrvatske demokratske zajednice, koja na federalnom nivou, sa SDA i SBB, čini dio parlamentarne većine.

– Želimo da se ovo pitanje riješi. HDZ svoje stavove nije pomjerio ni za jedan milimetar. Ono što predlažu u zemlji koja želi biti članica EU, koja je članica Vijeća Evrope, dolikuje rješenjima iz srednjeg vijeka. To je nedopustivo jer je prijedlog HDZ-a potpuno diskriminatoran, to jeste dovodi u različitu poziciju jedne te iste ljude koji pripadaju istom narodu u BiH samo na osnovu teritorije na kojoj se nalaze. Ne možemo prihvatiti da vrijednost Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz zapadne Hercegovine bude tri puta manja u odnosu na njene sunarodnjake iz ostatka zemlje – upozorio je Mašić danas uoči zasjedanja Predsjedništva SDP-a BiH.

Sa druge sreane odluku Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” može implementirati samo Parlament BiH kroz izmjene Izbornog zakona BiH, smatra  zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto.

“To nije ništa novo. Čuli smo da taj prijedlog postoji, ali ga nismo vidjeli. Federacija BiH nema Izborni zakon. Odluku Ustavnog suda BiH može implementirati samo Parlament BiH. Druge priče nema”, poručila je Krišto.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.