U petak glasanje za Statut Grada: Hoće li ostatak opozicije podržati SDP-ove prijedloge?

864
Ilustracija
Ilustracija

Amandmani uvode ponovni prenos sjednica na TV, ali i društvenim mrežama, uvode odgovornost sekretara Gradskog vijeća i nadležnih službi za zakonitost i ustavnost njihovog rada, omogućavaju formiranje klubova vijećnika i izbacuju sekretara Gradskog vijeća iz Kolegija Gradskog vijeća.

MARKETING

Na sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u petak 29.05.2020. godine, predložen je konačni tekst Statuta Grada, čime bi trebala biti okončana tranzicija bivše općine u Grad. Statut se ne može usvojiti bez opozicije jer SDA sa 7 vijećnika, NS sa jednom vijećnicom i SDP sa 1 vijećnikom imaju dovoljno ruku da obore ovaj akt.

Kako saznajemo, SDP je predložio 6 amandmana na predloženi Statut kojim se:

Uvodi odgovornost sekretara Gradskog vijeća da upozori Gradske vijećnike ukoliko je akt koji se predlaže vijeću nezakonit;

Uvodi ponovo prenos sjednica Gradskog vijeća na TV, ali sada i na društvene mreže;
– Omogućava formiranje klubova vijećnika što je duže vrijeme vlast odbijala da dopusti SDP-u i NS-u;

Omogućava se sekretaru Gradskog vijeća da učestvuje u radu Kolegija Gradskog vijeća ali bez prava glasa koje do sada imao;

Uvodi se odgovornost nadležnih stručnih službi za zakonitost njihovog rada;

Gradske službe za upravu postaju odgovorne i Gradskom vijeću, a ne samo gradonačelniku kako je predloženo novim Statutom.

Osim toga, saznajemo da će Dejan Šćepanović predložiti i zaključak koji se nameće Gradonačelnici da u roku od 7 dana promjeni odluku kojom je onemogućeno korištenje sala Gradske uprave političkim strankama.

Ako SDA i NS odbiju glasati za Statut bez SDP-ovih amandmana, Gradska uprava će morati prihvatiti i ove amandmane. A ukoliko odbiju SDP-ove prijedloge, SDA i NS sebi minimalizuju šanse za pobjedu, odnosno prelazak cenzusa na predstojećim izborima i pokazuju da su tu samo radi sebe, a ne radi interesa građana.

Opozicija konačno ima priliku da uzdrma režim koji je uradio sve da uništi opziciju i bilo koga ko drugačije razmišlja u Visokom. U petak ćemo znati ko je opozicija u Visokom i ima li je uopće!

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara