U petak specijalna projekcija filma “Tusta” u sarajevskom kinu Meeting Point

153

Specijalna projekcija filma “Tusta” Andreja Korovljeva bit će održana u petak, 18. oktobra, u 20 sati u kinu Meeting Point u Sarajevu, a nakon projekcije uslijedit će razgovor s rediteljem. Ulaz je slobodan.

MARKETING

“Tusta” je biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock sastavu KUD Idijoti. Zbog svog beskompromisnog antifašističkog stava i borbe za prava potlačenih i obespravljenih, Tusta je bio pravi heroj radničke klase. Njegove poruke o toleranciji, suživotu i socijalnoj pravdi, smatrane “komunističkima” devedesetih godina, zatvorile su Idijotima vrata većine radio stanica u Hrvatskoj. To ih nije odvratilo od ovih vrijednosti, a bili su i prvi hrvatski sastav koji je održao koncert u Srbiji nakon rata. Kroz ovaj film otkrivamo i Tustinu intimnu, ljudsku dimenziju koja ga je u konačnici i učinila punk-rock ikonom. U filmu govore Damir Urban, Boris Furlan, Vladimir Stakić, Zoran Predin, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Goran Tanevski, Ilko Ćulić, Sejo Sexon, Davor Zgrabljić, Dejan Gotal kao i članovi Tustine obitelji i prijatelji.

“Joe Strummer ili Che Guevara balkanskih prostora, najveći frontman ex-Yu punk rock scene, uvjereni antifašist i borac za radnička prava, čovjek! Na ovim prostorima ne postoji glazbena ikona koja je prerasla samu glazbu i postala simbolom zdravog razuma i slobodoumnog razmišljanja, kako u vrijeme socijalizma, tako i u ratna vremena obilježena divljanjem nacionalizma i primitivizma. Kada su svi šutjeli, Tusta i KUD Idijoti su govorili, zbog toga su i bili proganjani, zanemareni, zabranjeni. Na ovim prostorima ne postoji bend koji je idejno i idealistički ostavio takav utjecaj u tri desetljeća, dva sistema i dvije države. Ovo je film koji kroz veliku i burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu, kroz glazbu KUD Idijota koja predstavlja i predstavljat će zadnju liniju fronte, priča specifičnu rock and roll priču svima nama koji pamtimo i vjerujemo da je bolji svijet moguć… Ovo je dokumentarac o putu čovjeka koji je punk stvarno živio i disao, borca koji s visoko uzdignutim rukama, koji i sada pjeva ‘Bandieru rossu’, svjestan da mu niti tamo gore nitko ne može oteti ili ugušiti stav”, izjavio je reditelj Andrej Korovljev.

Poslije projekcije i razgovora s autorom filma, druženje će bioti nastavljeno u Meeting Pointu uz muziku KUD Idijota.

Film “Tusta” (Hrvatska, Srbija, Sjeverna Makedonija) ostaje na redovnom repertoaru kina Meeting Point 19, 20, 21, 23. i 30. oktobra u 20 sati. Cijena ulaznice za projekcije na redovnom repertoaru je 5 KM, s popustom za studente i penzionere 4 KM. Više o repertoaru web stranici Meeting Pointa.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara