U petak u Tuzli otvaranje 10. Tuzla film festivala

73

Deseti jubilarni Tuzla film festival u petak će otvoriti svoja vrata svim ljubiteljima filma i filmske umjetnosti sa ex yu prostora. Festival će otvoriti regionalni hit film ”Južni vetar 2: Ubrzanje”, što će ujedno biti i njegova bosanskohercegovačka premijera. Festival će trajati do 19. oktobra.

Iako su se susreli s izazovima i pandemijom koronavirusa, Organizacijski odbor Tuzla film festivala nije zaustavio tradiciju dugu već deset godina. Festival će pouditi mnogobrojne filmove, radionice, kafe s poznatim, kao i druženja s rediteljima i glumcima. Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji festival će sadržavati i online i live formu.

„ Ove godine ćemo imati zaista jednu veliku priliku da pokažemo koliko smo napredovali. Imamo nekoliko zaista fantastičnih imena, Danis Tanović zatvara 10. jubilarni Tuzla film festival, Miloš Abramović otvara“, kazao je Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Osim hit filma ”Južni vetar 2: Ubrzanje”, tu su još i ostvarenja Miroslava Momčilovića, Nemanje Ćeranića, Zrinka Ogreste i drugih.

„Ono što će biti jako zanimljivo ove godine je ”Tuzla – grad filmske kulture”, koji će sadržavati nekoliko radionica, između ostalog sa Lordanom Zafranovićem, koji je možda najveće ime balkanske filmske industrije i Tuzla Kids festival“, rekao je Balta.

„Ovo je jedan prelomni tok, ne samo što je to Deseti, jer je to već istorija, nego i u tom programskom smislu znači jako puno, jer na jednom mjestu ćemo imati izlog svega onoga što je pokazano kada su autori u pitanju i kada su djela i kada je sve ono što se dešavalo u filmskoj industriji u toj protekloj godini koja je bila dosta kritična“, izjavio je Srđan Vukadinović, jedan od selektora Tuzla film festivala.

Festival će biti zatvoren 19. oktobra kada će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja filmska ostvarenja, među kojima je i Vila Tuzla film festival.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Dino Durmić

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.