U RS-u uvedeno vanredno stanje zbog koronavirusa

184

Narodna skupština RS-a danas je usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, zbog epidemiološke situacije uslijed koronavirusa.

MARKETING

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS-a.

Sjednici su prisustvovali predsjednica RS-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS-a.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih poslanika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

Sjednica je održana u Banskom dvoru, gdje su preduzete maksimalne mjere zaštite učesnika u skladu sa preporukama donesenim zbog širenja koronavirusa. Stolice u sali bile su raspoređene tako da je između njih preporučeno rastojanje s ciljem smanjenja rizika od prenošenja virusa.

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović istakla je da proglašenje vanrednog stanja za teritoriji tog bh. entiteta ne znači raspuštanje Narodne skupštine i demokratije.

– To ne znači da nema Narodne skupštine – rekla je ona, podsjetivši da je nakon proglašenja vanrednog stanja u RS-u entitetska predsjednica dobila nova ovlaštenja, da može donositi uredbe sa zakonskom snagom po pitanjima iz nadležnosti parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon što je danas na posebnoj sjednici usvojena Oodluka o proglašenju vanrendog stanja, rekla kako se nada će to biti privremeno stanje, koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

Rekla da je to bilo neophodno kako bi se moglo brzo reagovati u nekoliko sfera, prvenstveno u oblasti zdravstva, te pomoći privredi, ali i omogućavanja završetka školske godine.

Dodala je da neće raditi samostalno već s Vladom RS, koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a, a saradnju će proširiti i na entitske parlamentarce i pravnike kako ti akti ne bi bili sporni ni na koji način.

– Bilo je neophodno uvesti vanredno stanje, jer su iscrpljenje mogućnostu koje smo imali prothodnih sedmica i neophodno je da sada zađemo u zakonodavnu sferu, da mijenjamo neke zakone, ne napamet i proizvoljno, već na odgovoran način – navela je entitetska predsjednica.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je također danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u RS-u efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju koronavirusa.

– Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane – rekao je Dodik.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara