U Sarajevu i Mostaru obilježen Dan bijelih traka

136

Dan bijelih traka, 31. maj, danas je obilježen u Sarajevu na ‘Ajfelovom mostu’ u organizaciji Inicijative ‘Jer me se tiče’.

MARKETING

Jedan od aktivista Adis Hukanović istakao je da su današnji skup organizovali pod sloganom “Za jednakost i pravo svih žrtava na sjećanje“).

Dan bijelih traka se obilježava od 2012. godine u znak sjećanja na 31. maj 1992. kada je Krizni štab Opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, dok su oni koji su se kretali gradom bili primorani nositi bijelu traku oko ruke.

 

“Organizujemo obilježavanje sada već Međunarodnog dana bijelih traka. Dan bijelih traka je započeo s obilježavanjem 2012. godine, kada je porodicama žrtava u Prijedoru zabranjena komemoracija za ubijene žene i djecu. Kasnije je ta inicijativa prerasla u inicijativu roditelja ubijene djece za izgradnju spomenika u centru Prijedora. Danas smo tu u Sarajevu 2020. godine, kada se solidarišemo s roditeljima ubijene djece u Prijedoru i kada im na ovaj simboličan način pružamo podršku“, istakao je Hukanović.

Dodao je da je na “Ajfelovom mostu“ upriličen i performans po uzoru na performans koji je organizovan u Prijedoru 2015. godine.

“Radi se o privremenom memorijalu koji je nastao po ideji Elme Selman. Ona je autorica. Dakle, na stilizovanim lego kockama ispisana su imena sve djece, koja su ubijena u Prijedoru u periodu 1992.-1995. Što s tiče Prijedora, broj stradalih je 3.176 civila, uključujući 256 žena i 102 djece, s tim da i dan-danas još uvijek postoje istraživanja koja će verifikovati sve te brojeve, ali neće doći do značajnijeg odstupanja“, naglasio je Hukanović.

I ovog 31. maja, kao i prethodnih godina, brojni građani Sarajeva nošenjem bijelih traka oko ruke ili isticanjem bijelog platna na prozorima i balkonima žele odali počast prijedorskim žrtvama i solidarisali se s borbom Prijedorčana i svih drugih žrtava koje se godinama bore za pravo sjećanja.

“Bijela traka je simbol borbe za dostojanstvo, jednakost, ali isto tako i poziv svim građanima BiH da dignu svoj glas protiv negiranja zločina bilo gdje i obilježava se u cijelom svijetu”, poručio je Hukanović.

Također, mladi iz Inicijative “Jer me se tiče“ dijelili su bijele trake građanima na sarajevskim ulicama. U sklopu obilježavanja za konstrukciju mosta na Skenderiji vezane su bijele trake na kojima su ispisana imena više od stotinu stradale djece Prijedora.

Mirovno okupljanje u Sarajevu organizovano je simultano s okupljanjem roditelja i rodbine ubijene djece u Prijedoru koji su se okupili i ove godine kako bi od lokalnih vlasti u tom gradu zahtijevali pravo na izgradnju spomenika za svoju ubijenu djecu.

Aktivnost u Sarajevu i Prijedoru zajednički organizuju građani i građanke okupljenih u Inicijativu “Jer me se tiče“ s ciljem podrške roditeljima ubijene djece u Prijedoru, ali i kao izraz solidarnosti sa svim žrtvama koje se suočavaju s različitim opstrukcijama i negiranjem prava na sjećanje u svim dijelovima BiH i regiona.

Dan bijelih traka obilježen i u Mostaru: Ne zaboravimo Prijedor i ostale zločine u BiH
Mladi i u Gradu Mostaru obilježili su Dan bijelih traka i prisjetili se strašnih zločina nad civilima u Prijedoru prije 28 godina.

Na trgu Musala prolaznicima su simbolično podijeljene bijele trake, a kasnije su s luka Starog mosta ka rijeci poletjeli i karanfili kao simboli ljubavi.

Jedan od organizatora, Harun Kurtović kazao je da se žrtve ne smiju zaboraviti te da se svakog dana mora opominjati i ukazivati na važnost sjećanja na stradanja.

“Prijedor je grad s više od 60 masovnih grobnica. Tamo je pronađena i najveća grobnica na Balkanu. Mladi ljudi ne smiju zaboraviti te stvari, opominjući na Prijedor, ali i ostale zločine koji su se desili u našoj zemlji. Simbolično smo iskazali poštovanje žrtvama, tako što smo bijele trake stavili na ruke naših sugrađana”, rekao je Kurtović.

Mostarci podsjećaju i da se dešavanja iz Prijedora mogu uporediti s onim što je Mostar preživio 9. maja 1993. kada je počela agresija HVO-a i HV-a, a na takozvanoj “Krugovalnoj radiopostaji Mostar” pročitan proglas da Bošnjaci trebaju izvjesiti bijele zastave na svoje balkone i prozore.

Srpske snage su 31. maja 1992. godine putem javnog glasila naredile da svo nesrpsko stanovništvo okači na kuće bijele čaršafe, a da, ukoliko izlaze van, oko ruke stave bijele trake.

Na ovaj datum je osnovan i bivši logor “Omarska“, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara