Naslovnica BiH U Sarajevu ob...

  U Sarajevu obilježen Međunarodni dan svjesnosti o celijakiji

  68

  Udruženje osoba oboljelih od celijakije ”No Gluten“ Kantona Sarajevo organizovalo je danas na Trgu djece Sarajeva obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o celijakiji. Ovu doživotnu i autoimunu bolest obilježava trajna nepodnošljivost glutena kod genetski predisponiranih osoba, a svi prisutni građani danas mogli su dobiti više informacija o celijakiji, njenom utvrđivanju i liječenju, kao i o drugim oblicima intolerancije/nepodnošenja glutena.

  “Imajući u vidu podatak da od 10 oboljelih od celijakije 8 oboljelih nije prepoznalo i identifikovalo ovu bolest, ovakav vid prezentacije i upoznavanja sa svim karakteristika i uzročnicima bolesti može koristiti u njenom ranom otkrivanju i prevenciji nastanka mnogih uzročno povezanih bolesti“, istakla je predsjednica Udruženja, dr. Sonja Bjelošević te dodala da je gluten bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu, odnosno u svim pekarskim proizvodima, tjesteninama, pitama, kolačima, ali i kao dodatak/aditiv/konzervans u mnogim drugim proizvodima kao što su čokolade, prerađevine od mesa, lijekovi, pa čak i kozmetika i sredstva za higijenu.

  “Kao Udruženje radimo i na ostvarivanju, provođenju i zašititi prava oboljelih i njihovih porodica, preporučujemo zdravu i uravnoteženu bezglutensku ishranu, dijelimo upute i savjete o hrani koja se smije konzumirati i načinu njene pripreme, kao i svim drugim promjenama koje strogi režim bezglutenske ishrane donosi u život kako oboljele osobe, tako i cijele porodice“, dodala je dr. Bjelošević.

  Udruženje osoba obljelih od celijakije “No Gluten“ Kantona Sarajevo osnovano je sredinom marta 2017. godine i trenutno broji 110 članova od čega 35 djece. Cilj Udruženja je povećati svijest i spoznaju o celijakiji, njenim simptomima, pravovremenom otkrivanju i bezglutenskoj ishrani kao jedinom lijeku.

  Ukoliko se pravovremeno ne otkrije, celijakija uzrokuje i niz drugih bolesti kao što su dijabetes, multipla skleroza, anemija, bolesti štitnjače, osipe na koži i druge autoimune bolesti i bolesti probavnog trakta.

   

  Visoko.co.ba/UG No Gluten

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.