U Širokom Brijegu otvoren 17. West Hercegovina Fest

459

West Hercegovina Festival koji se ove godine održava po sedamnaesti put zaredom, okupivši umjetnike iz čitave regije večeras je svečano otvoren u Širokom Brijegu.

MARKETING

Ovogodišnje izdanje festivala u razdoblju od 1. do 3. kolovoza/augusta posjetiteljima donosi mnogobrojne zanimljive sadržaje, a u natjecateljskoj konkurenciji nastupit će 9 bendova, 20 filmova, 9 likovnih umjetnika i 25 kratkih priča.

Hrvatski i bosanskohercegovački glumac, Širokobriježanin Goran Bogdan koji je jedan od glavnih osnivača West Herzegowina Festa ističe kako iz godine u godinu festival sve više raste i širi svoje djelovanje.

“Ove godine imamo najveći broj prijavljenih autora do sada, što me jako raduje, jer je to bit ovoga festivala“, kazao je Bogdan za Anadolu Agency(AA).

S ponosom ističe da se ove godine na natječaj West Herzegowina Festa prijavilo se 526 autora. Od toga u glazbenom dijelu stiglo je 110 prijava bendova, u filmskom 98 kratkih filmova, u likovnom dijelu željelo se natjecati 55 likovnih umjetnika, a na natječaj za kratku priču prijavila su se 263 autora od kojih su selektori izabrali one najbolje.

“Ovaj Festival živim 17 godina, od trenutka kad je bio malo čudo s petnaestak ljudi, a sad je prerastao nas same”, kazao je Bogdan.

Cilj je, kako ističe, da se svake godine uvede nešto nove, a raduje ga i činjenica da je ove godine uvedeno i natjecanje za nagrađivanje najboljih likovnih autora uz filmove, priče i bendove, što je kako naglašava potvrda da Festival u Širokom Brijegu nužan, zbog čega znakovito raste i zauzima sve značajnije mjesto na kulturnoj mapi zbivanja kako u Hercegovini tako i regiji.

Nakon natjecateljskog djela programa i brojnih uzbuđenja u novouređenom parku “Sajmište” pored rijeke Lištice, širokobriješku publiku posebno je razveselio Parni Valjak koji je jedan od glazbenih gostiju ovogodišnjeg festivala.

Drugi dan koncerte će održati Galija i Who See, a festival će zatvoriti Prljavo kazalište.

U sklopu ovogodišnjeg festivala održat će se brojne radionice, tribine te predstavljanja knjiga tijekom trodnevnog festivala koji nastoji potaknuti mlade kreativce i autore da stvaraju, te prezentirajući svoja djela potiču i druge da to čine.

West Herzegowina Fest No.17., održava se od 1. do 3. kolovoza/augusta u Širokom Brijegu, a prilikom svečanosti zatvaranje bit će dodijeljene nagrade za najbolja stvaralaštva iz svih kategorija umjetnosti.

O najboljima će odlučiti žiri kojeg čine zvučna i značajna imena iz svijeta umjetnosti.

Ovogodišnji žiri u likovnom dijelu čine velikan moderne umjetnosti Braco Dimitrijević, profesor širokobriješke Akademije Svetislav Cvetković te crnogorski umjetnik Zdravko Delibašić Beli.

Glazbeni žiri čine slikar i glazbenik Ivica Propadalo, glazbenik Ivan Huljić, glazbenik i glazbeni djelatnik Miljenko Puljić, Ivan Galić Ivećko, jedan od pokretača festivala te Zlatko Gall, koji će u sklopu festivala predstaviti i svoju knjigu ”Splitska dica”, koja govori o splitskoj glazbenoj sceni.

Filmski žiri čine redatelj i scenarist Nevio Marasović, sveučilišni profesor i veliki poznavatelj filma Ivo Čolak te hrvatska glumica Klara Mucci.

O najboljim kratkim pričama odlučivat će makedonska književnica Rumena Bužarovska, mostarski književnik Marko Tomaš te pisac Almin Kaplan iz Stoca.

visoko.co.ba/federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara